După un an de guvernare – alt aer

Asta respira romanii, dupa un an de guvernare USL - alt aer. O alta atmosfera - mai putina ura, mai putina instigare a unii contra altora, mai putina incrancenare, mai putina lipsa de perspectiva. Faceti un exercitiu simplu - aduceti-va aminte cum era Romania dupa primele luni ale anului trecut. Dupa protestele din ianuarie, care scosesera in strada zeci si zeci de mii de romani furiosi pe gesturile arogante si nesimtite ale fostului regim. Dupa gafele lui Basescu impotriva lui Raed Arafat si ale lui MRU impotriva batranilor blocati in case de nameti. Dupa intentia lui MRU de a lichida tot ce mai are statul in sertare, fara discernamant. Dupa razboaie nesfasriste cu media. Dupa tot mai multe semne de dezintegrare a PDL si dupa o lunga perioada in care majoritatea parlamentara nu mai reprezenta ce doreau romanii. O tara izolata, cu economia in pioneze, in care incepuse iar recesiunea si in care perspectivele politice erau sub-zero.
Dan Sultănescu
08 mai 2013, 08:27

Dincolo de cifrele macroeconomice din prezent (foarte bune, asa cum recunoaste chiar si Traian Basescu), dincolo de masurile de reparatie sociala (peste care se trece parca prea usor: salarii si pensii restituite, pensii indexate, ajutoare si subventii acordate etc), dincolo de iesirea din izolarea externa (da, Romania e perceputa altfel azi in Europa, si intr-un mod pozitiv) - ceea ce sintetizeaza cel mai bine un an de guvernare USL este atmosfera. O atmosfera mai relaxata, mai putin obsedata de fiecare gest politic si mai constructiva. Si o guvernare in care, spre deosebire de trecut, vedem o alta atitudine. Nu se mai promit marea cu sarea (va amintiti programul de guvernare din campanie? Era unul foarte echilibrat, cu putine promisiuni nerealiste...), se reactioneaza la gesturile gresite (vi-l amintiti pe Lificiu, anul trecut, ca a fost dat afara pentru ca a spus ca scumpirea la energie echivaleaza cu inchiderea unui bec in baie?), se incep proiecte care au nevoie de acord social larg (Constitutie, regionalizare). Nu se mai ignora parlamentul (o singura lege adoptata prin angajarea raspunderii intr-un an - ceea ce este deja decent). Nu se mai iau masuri unilaterale - iata ca se poate si crestere economica si reparatii sociale. Nu se mai transmite populatiei ca este vinovata de starea in care se afla economia - munca e mai degraba recompensata (celor care spun ca nu s-au luat decizii in favoarea crearii de locuri de munca le recomand sa fie mai atenti - economia e pe plus la cresterea numarului de locuri de munca, iar populatia angajata a crescut de la 4,9 milioane la 5,1 milioane; poate va creste in cativa ani sa depaseasca si  numarul de pensionari - asta ar fi cu adevarat ceva major).

Aceasta atitudine mai deschisa, mai dinamica, mai optimista se regaseste intr-un nou stil de comunicare - buget publicat online, prezentarea publica a starii natiunii; ministerele obligate sa isi afiseze cheltuielile public si sa anunte public posturile disponibile; folosire mai intensa a internetului; mai multa comunicare a premierului cu presa. Acest stil ajuta, chiar daca ii ia presei o parte din munitia folosita in ultimii ani - anume, lipsa de transparenta a guvernelor PDL. Ajuta si pentru ca arata ca scopul e guvernarea, nu pacalirea celorlalti.

Din acest tablou nu lipseste nici teza draga sustinatorilor USL - lupta impotriva regimului Basescu. Da, chiar daca omul e inca in functie, regimul sau este tot mai gol si tot mai searbad. Bucata cu bucata, el este demantelat si distrus. Piesa cu piesa, lui Traian Basescu i se limiteaza puterea, intr-un stil care, desi poate genereaza nelamuriri in media, genereaza cu siguranta rezultate. Traian Basescu a fost scos din puterea executiva, i s-a luat controlul asupra Parlamentului, i s-a luat exclusivitatea din justitie (da, chiar si aici, pentru ca “regimul Morar” a fost inlocuit) si din politica externa; grupurilor sale apropiate i s-a taiat influenta - din cultura, din energie, din media, din zone cheie din economie; baronii si-au pierdut puterea locala; PDL insusi a devenit o gluma... Sigur, Palatul Cotroceni este inca ocupat - dar “presedintele-jucator” a disparut. Or, pana la urma, asta se vede si in atmosfera despre care vorbeam.

De pe urma acestui bilant poate castiga toate lumea. Victor Ponta si Crin Antonescu, in primul rand, pentru ca demonstreaza tuturor ca proiectul functioneaza - Ponta ramane premier sustinut puternic, iar Crin poate castiga pe acest fond presedintia, anul viitor. Ar putea castiga si media, pentru ca, pe fondul oboselii generale fata de teme politice, media are sansa de a-si gasi zone noi de exprimare - utile si interesante pentru public. Opozitia are sansa unei perioade de reconstructie si redefinire. Chiar si Traian Basescu, daca mai are ceva rational, poate castiga dintr-un joc in care evita sa mai fie raul absolut si isi cauta zone de afirmare a unei utilitati sociale (in prezent, e greu de imaginat asa ceva, dar viitorul poate fi imprevizibil). Iar romanii chiar au sansa unei vieti ceva mai relaxate si a unei atmosfere mai respirabile...

Dincolo de cifrele macroeconomice din prezent (foarte bune, asa cum recunoaste chiar si Traian Basescu), dincolo de masurile de reparatie sociala (peste care se trece parca prea usor: salarii si pensii restituite, pensii indexate, ajutoare si subventii acordate etc), dincolo de iesirea din izolarea externa (da, Romania e perceputa altfel azi in Europa, si intr-un mod pozitiv) – ceea ce sintetizeaza cel mai bine un an de guvernare USL este atmosfera. O atmosfera mai relaxata, mai putin obsedata de fiecare gest politic si mai constructiva. Si o guvernare in care, spre deosebire de trecut, vedem o alta atitudine. Nu se mai promit marea cu sarea (va amintiti programul de guvernare din campanie? Era unul foarte echilibrat, cu putine promisiuni nerealiste…), se reactioneaza la gesturile gresite (vi-l amintiti pe Lificiu, anul trecut, ca a fost dat afara pentru ca a spus ca scumpirea la energie echivaleaza cu inchiderea unui bec in baie?), se incep proiecte care au nevoie de acord social larg (Constitutie, regionalizare). Nu se mai ignora parlamentul (o singura lege adoptata prin angajarea raspunderii intr-un an – ceea ce este deja decent). Nu se mai iau masuri unilaterale – iata ca se poate si crestere economica si reparatii sociale. Nu se mai transmite populatiei ca este vinovata de starea in care se afla economia – munca e mai degraba recompensata (celor care spun ca nu s-au luat decizii in favoarea crearii de locuri de munca le recomand sa fie mai atenti – economia e pe plus la cresterea numarului de locuri de munca, iar populatia angajata a crescut de la 4,9 milioane la 5,1 milioane; poate va creste in cativa ani sa depaseasca si  numarul de pensionari – asta ar fi cu adevarat ceva major).

Aceasta atitudine mai deschisa, mai dinamica, mai optimista se regaseste intr-un nou stil de comunicare – buget publicat online, prezentarea publica a starii natiunii; ministerele obligate sa isi afiseze cheltuielile public si sa anunte public posturile disponibile; folosire mai intensa a internetului; mai multa comunicare a premierului cu presa. Acest stil ajuta, chiar daca ii ia presei o parte din munitia folosita in ultimii ani – anume, lipsa de transparenta a guvernelor PDL. Ajuta si pentru ca arata ca scopul e guvernarea, nu pacalirea celorlalti.

Din acest tablou nu lipseste nici teza draga sustinatorilor USL – lupta impotriva regimului Basescu. Da, chiar daca omul e inca in functie, regimul sau este tot mai gol si tot mai searbad. Bucata cu bucata, el este demantelat si distrus. Piesa cu piesa, lui Traian Basescu i se limiteaza puterea, intr-un stil care, desi poate genereaza nelamuriri in media, genereaza cu siguranta rezultate. Traian Basescu a fost scos din puterea executiva, i s-a luat controlul asupra Parlamentului, i s-a luat exclusivitatea din justitie (da, chiar si aici, pentru ca “regimul Morar” a fost inlocuit) si din politica externa; grupurilor sale apropiate i s-a taiat influenta – din cultura, din energie, din media, din zone cheie din economie; baronii si-au pierdut puterea locala; PDL insusi a devenit o gluma… Sigur, Palatul Cotroceni este inca ocupat – dar “presedintele-jucator” a disparut. Or, pana la urma, asta se vede si in atmosfera despre care vorbeam.

De pe urma acestui bilant poate castiga toate lumea. Victor Ponta si Crin Antonescu, in primul rand, pentru ca demonstreaza tuturor ca proiectul functioneaza – Ponta ramane premier sustinut puternic, iar Crin poate castiga pe acest fond presedintia, anul viitor. Ar putea castiga si media, pentru ca, pe fondul oboselii generale fata de teme politice, media are sansa de a-si gasi zone noi de exprimare – utile si interesante pentru public. Opozitia are sansa unei perioade de reconstructie si redefinire. Chiar si Traian Basescu, daca mai are ceva rational, poate castiga dintr-un joc in care evita sa mai fie raul absolut si isi cauta zone de afirmare a unei utilitati sociale (in prezent, e greu de imaginat asa ceva, dar viitorul poate fi imprevizibil). Iar romanii chiar au sansa unei vieti ceva mai relaxate si a unei atmosfere mai respirabile…

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte