După un an de guvernare – alt aer

Asta respira romanii, dupa un an de guvernare USL - alt aer. O alta atmosfera - mai putina ura, mai putina instigare a unii contra altora, mai putina incrancenare, mai putina lipsa de perspectiva. Faceti un exercitiu simplu - aduceti-va aminte cum era Romania dupa primele luni ale anului trecut. Dupa protestele din ianuarie, care scosesera in strada zeci si zeci de mii de romani furiosi pe gesturile arogante si nesimtite ale fostului regim. Dupa gafele lui Basescu impotriva lui Raed Arafat si ale lui MRU impotriva batranilor blocati in case de nameti. Dupa intentia lui MRU de a lichida tot ce mai are statul in sertare, fara discernamant. Dupa razboaie nesfasriste cu media. Dupa tot mai multe semne de dezintegrare a PDL si dupa o lunga perioada in care majoritatea parlamentara nu mai reprezenta ce doreau romanii. O tara izolata, cu economia in pioneze, in care incepuse iar recesiunea si in care perspectivele politice erau sub-zero.
Dan Sultănescu
08 mai 2013, 08:27

Dincolo de cifrele macroeconomice din prezent (foarte bune, asa cum recunoaste chiar si Traian Basescu), dincolo de masurile de reparatie sociala (peste care se trece parca prea usor: salarii si pensii restituite, pensii indexate, ajutoare si subventii acordate etc), dincolo de iesirea din izolarea externa (da, Romania e perceputa altfel azi in Europa, si intr-un mod pozitiv) - ceea ce sintetizeaza cel mai bine un an de guvernare USL este atmosfera. O atmosfera mai relaxata, mai putin obsedata de fiecare gest politic si mai constructiva. Si o guvernare in care, spre deosebire de trecut, vedem o alta atitudine. Nu se mai promit marea cu sarea (va amintiti programul de guvernare din campanie? Era unul foarte echilibrat, cu putine promisiuni nerealiste...), se reactioneaza la gesturile gresite (vi-l amintiti pe Lificiu, anul trecut, ca a fost dat afara pentru ca a spus ca scumpirea la energie echivaleaza cu inchiderea unui bec in baie?), se incep proiecte care au nevoie de acord social larg (Constitutie, regionalizare). Nu se mai ignora parlamentul (o singura lege adoptata prin angajarea raspunderii intr-un an - ceea ce este deja decent). Nu se mai iau masuri unilaterale - iata ca se poate si crestere economica si reparatii sociale. Nu se mai transmite populatiei ca este vinovata de starea in care se afla economia - munca e mai degraba recompensata (celor care spun ca nu s-au luat decizii in favoarea crearii de locuri de munca le recomand sa fie mai atenti - economia e pe plus la cresterea numarului de locuri de munca, iar populatia angajata a crescut de la 4,9 milioane la 5,1 milioane; poate va creste in cativa ani sa depaseasca si  numarul de pensionari - asta ar fi cu adevarat ceva major).

Aceasta atitudine mai deschisa, mai dinamica, mai optimista se regaseste intr-un nou stil de comunicare - buget publicat online, prezentarea publica a starii natiunii; ministerele obligate sa isi afiseze cheltuielile public si sa anunte public posturile disponibile; folosire mai intensa a internetului; mai multa comunicare a premierului cu presa. Acest stil ajuta, chiar daca ii ia presei o parte din munitia folosita in ultimii ani - anume, lipsa de transparenta a guvernelor PDL. Ajuta si pentru ca arata ca scopul e guvernarea, nu pacalirea celorlalti.

Din acest tablou nu lipseste nici teza draga sustinatorilor USL - lupta impotriva regimului Basescu. Da, chiar daca omul e inca in functie, regimul sau este tot mai gol si tot mai searbad. Bucata cu bucata, el este demantelat si distrus. Piesa cu piesa, lui Traian Basescu i se limiteaza puterea, intr-un stil care, desi poate genereaza nelamuriri in media, genereaza cu siguranta rezultate. Traian Basescu a fost scos din puterea executiva, i s-a luat controlul asupra Parlamentului, i s-a luat exclusivitatea din justitie (da, chiar si aici, pentru ca “regimul Morar” a fost inlocuit) si din politica externa; grupurilor sale apropiate i s-a taiat influenta - din cultura, din energie, din media, din zone cheie din economie; baronii si-au pierdut puterea locala; PDL insusi a devenit o gluma... Sigur, Palatul Cotroceni este inca ocupat - dar “presedintele-jucator” a disparut. Or, pana la urma, asta se vede si in atmosfera despre care vorbeam.

De pe urma acestui bilant poate castiga toate lumea. Victor Ponta si Crin Antonescu, in primul rand, pentru ca demonstreaza tuturor ca proiectul functioneaza - Ponta ramane premier sustinut puternic, iar Crin poate castiga pe acest fond presedintia, anul viitor. Ar putea castiga si media, pentru ca, pe fondul oboselii generale fata de teme politice, media are sansa de a-si gasi zone noi de exprimare - utile si interesante pentru public. Opozitia are sansa unei perioade de reconstructie si redefinire. Chiar si Traian Basescu, daca mai are ceva rational, poate castiga dintr-un joc in care evita sa mai fie raul absolut si isi cauta zone de afirmare a unei utilitati sociale (in prezent, e greu de imaginat asa ceva, dar viitorul poate fi imprevizibil). Iar romanii chiar au sansa unei vieti ceva mai relaxate si a unei atmosfere mai respirabile...

Dincolo de cifrele macroeconomice din prezent (foarte bune, asa cum recunoaste chiar si Traian Basescu), dincolo de masurile de reparatie sociala (peste care se trece parca prea usor: salarii si pensii restituite, pensii indexate, ajutoare si subventii acordate etc), dincolo de iesirea din izolarea externa (da, Romania e perceputa altfel azi in Europa, si intr-un mod pozitiv) – ceea ce sintetizeaza cel mai bine un an de guvernare USL este atmosfera. O atmosfera mai relaxata, mai putin obsedata de fiecare gest politic si mai constructiva. Si o guvernare in care, spre deosebire de trecut, vedem o alta atitudine. Nu se mai promit marea cu sarea (va amintiti programul de guvernare din campanie? Era unul foarte echilibrat, cu putine promisiuni nerealiste…), se reactioneaza la gesturile gresite (vi-l amintiti pe Lificiu, anul trecut, ca a fost dat afara pentru ca a spus ca scumpirea la energie echivaleaza cu inchiderea unui bec in baie?), se incep proiecte care au nevoie de acord social larg (Constitutie, regionalizare). Nu se mai ignora parlamentul (o singura lege adoptata prin angajarea raspunderii intr-un an – ceea ce este deja decent). Nu se mai iau masuri unilaterale – iata ca se poate si crestere economica si reparatii sociale. Nu se mai transmite populatiei ca este vinovata de starea in care se afla economia – munca e mai degraba recompensata (celor care spun ca nu s-au luat decizii in favoarea crearii de locuri de munca le recomand sa fie mai atenti – economia e pe plus la cresterea numarului de locuri de munca, iar populatia angajata a crescut de la 4,9 milioane la 5,1 milioane; poate va creste in cativa ani sa depaseasca si  numarul de pensionari – asta ar fi cu adevarat ceva major).

Aceasta atitudine mai deschisa, mai dinamica, mai optimista se regaseste intr-un nou stil de comunicare – buget publicat online, prezentarea publica a starii natiunii; ministerele obligate sa isi afiseze cheltuielile public si sa anunte public posturile disponibile; folosire mai intensa a internetului; mai multa comunicare a premierului cu presa. Acest stil ajuta, chiar daca ii ia presei o parte din munitia folosita in ultimii ani – anume, lipsa de transparenta a guvernelor PDL. Ajuta si pentru ca arata ca scopul e guvernarea, nu pacalirea celorlalti.

Din acest tablou nu lipseste nici teza draga sustinatorilor USL – lupta impotriva regimului Basescu. Da, chiar daca omul e inca in functie, regimul sau este tot mai gol si tot mai searbad. Bucata cu bucata, el este demantelat si distrus. Piesa cu piesa, lui Traian Basescu i se limiteaza puterea, intr-un stil care, desi poate genereaza nelamuriri in media, genereaza cu siguranta rezultate. Traian Basescu a fost scos din puterea executiva, i s-a luat controlul asupra Parlamentului, i s-a luat exclusivitatea din justitie (da, chiar si aici, pentru ca “regimul Morar” a fost inlocuit) si din politica externa; grupurilor sale apropiate i s-a taiat influenta – din cultura, din energie, din media, din zone cheie din economie; baronii si-au pierdut puterea locala; PDL insusi a devenit o gluma… Sigur, Palatul Cotroceni este inca ocupat – dar “presedintele-jucator” a disparut. Or, pana la urma, asta se vede si in atmosfera despre care vorbeam.

De pe urma acestui bilant poate castiga toate lumea. Victor Ponta si Crin Antonescu, in primul rand, pentru ca demonstreaza tuturor ca proiectul functioneaza – Ponta ramane premier sustinut puternic, iar Crin poate castiga pe acest fond presedintia, anul viitor. Ar putea castiga si media, pentru ca, pe fondul oboselii generale fata de teme politice, media are sansa de a-si gasi zone noi de exprimare – utile si interesante pentru public. Opozitia are sansa unei perioade de reconstructie si redefinire. Chiar si Traian Basescu, daca mai are ceva rational, poate castiga dintr-un joc in care evita sa mai fie raul absolut si isi cauta zone de afirmare a unei utilitati sociale (in prezent, e greu de imaginat asa ceva, dar viitorul poate fi imprevizibil). Iar romanii chiar au sansa unei vieti ceva mai relaxate si a unei atmosfere mai respirabile…

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători