După 10 ani de muncă în străinătate, Ionuț Crăciun a decis că deține suficiente informații și suficientă experiență încât să se apuce de agricultură la el în țară, continuând munca părinților lui. Spune că, deși probabil va lucra mai multe ore decât lucra la patroni, în străinătate, o va face pentru el și, deci, o va face cu mai mult drag pentru că va fi alături de familie.
„După 10 ani de străinătate, m-am gândit să mă întorc acasă pentru că am zis că decât să muncesc 10-12 ore pentru altcineva, în altă țară, mai bine să muncesc în țara mea pentru mine, 15 ore. Este o activitate în care toată familia este angrenată, de la mic la mare. Cel mai mic membru al familiei este fetiţa de un an aproape, care stă acasă şi ne aşteaptă, apoi suntem eu, soţia, mama şi tata. Şi generaţia de dinainte a cultivat pepeni şi e o îndeletnicire rămasă în familie”, povestește Ionuț Crăciun potrivit Reporter24.
În prezent, familia Crăciun cultivă pepeni roșii, usturoi și varză pe terenurile din Ghimpețeni. Produsele sunt, apoi, vândute în Piața Producătorilor Olteni de lângă Consiliul Județean Olt, precum și în Piața Zahana din Slatina și în Piața din Pitești. Ionuț a decis să strice tradiția familiei în ceea ce privește comercializarea produselor, și asta întrucât, până anul trecut, părinții lui optau pentru comerțul ambulant, pe marginea drumului.
„Anul acesta avem două hectare de pepeni, două hectare de varză, două hectare, aproape trei, de usturoi. Recoltăm şi vindem în funcţie de sezon. Acum, vara, merg pepenii, iar toamna usturoiul şi varza. Înainte de anul acesta, până să mă implic eu, părinţii mei vindeau tradiţional, prin sate. Mergeau cu maşina, cu căruţele şi vindeau ambulant. Acum am reuşit să luăm un loc în Piaţa Zahana din Slatina, mai avem şi la Piteşti şi încercăm să ne promovăm produsele aşa cum putem”, explică fermierul.
Ionuț crede cu tărie că produsele românești sunt net superioare calitativ celor din străinătate.
„Deosebirea faţă de ce se întâmplă în străinătate este că avem o calitate mai bună a produselor. Doar că, la noi, promovarea şi desfacerea sunt cele mai mari probleme. Ei sunt foarte bine dezvoltaţi pe desfacere şi sunt mai evoluaţi din acest punct de vedere, dar la nivel de calitate nu au ce avem noi. Produsele noastre sunt mult mai bune”, este de părere tânărul.