Tranzacţia va ajuta Gazprom să-şi reducă dependenţa de exporturile spre Europa, care obţine aproximativ o treime din necesarul său de gaze naturale din Rusia prin conductele care tranzitează Ucraina.
Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi pe an, dar compania rusă va trebui să construiască un nou gazoduct, ale cărui costuri sunt estimate la peste 400 miliarde de dolari.
În contextul crizei din Ucraina, Gazprom caută să-şi reducă dependenţa de Europa intrând pe noi pieţe. Datorită acordului semnat cu China, Gazprom va reuşi să dezvolte zăcământul gigantic din estul Siberiei, aflat prea departe de actuale pieţe din Europa.
Contractul a fost semnat miercuri, la Shanghai, de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, şi de oficialii chinezi, la o zi după vizita preşedintelui Vladimir Putin în China.
Anul trecut, exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă că Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei şi Turciei, comparativ cu 26% în 2012.
Gazprom, companie controlată de statul rus, se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.