Durerile de spate sunt cel mai nou simptom al infecţiei cu coronavirus. Acest simptom a fost semnalat de realizatoarea tv americană Ellen DeGeneres, infectată cu coronavirus în luna decembrie a anului trecut.
”Nu-ți spune nimeni că ai dureri de spate chinuitoare”, a declarat gazda ”The Ellen Show”, potrivit publicației Prevention.
La fel ca alte boli respiratorii, COVID-19 poate provoca dureri musculare, inclusiv dureri de spate. „Asemănător gripei, COVID-19 poate provoca dureri generalizate în tot corpul”, datorită răspunsului inflamator la virus, a declarat medicul Marcus Duda pentru sursa citată.
În același timp, un sondaj realizat de Survivor Corps, un grup de asistență de pe Facebook pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus, și de medicul Natalie Lambert, de la Școala de Medicină a Universității Indiana, a arătat că mai multe persoane care au avut infecția s-au confruntat cu efecte secundare pe termen lung. Printre acestea, se numără și durerile de spate.
Pacienţii care au COVID cu niveluri extraordinar de scăzute de oxigen din sânge sau hipoxie, își pot utiliza telefoanele, pot purta discuții cu medicii și, în general, se descriu ca fiind confortabili. Medicii îi numesc „hipoxici fericiți”.
Datele celui mai recent studiu arată posibile explicații pentru pacienții cu coronavirus care prezintă niveluri de oxigen extrem de scăzute, altfel periculoase pentru viață, dar fără semne de dispnee (dificultăți de respirație). Această nouă înțelegere a afecțiunii, cunoscută sub numele de hipoxemie silențioasă sau „hipoxie fericită”, ar putea preveni intubația și ventilația inutile la pacienți.
Pentru că aceştia au o stare de bine continuă, pacientul nici nu-și dă seama cât de gravă este situaţia. Medicul Beatrice Mahler a atras atenția că zilnic întâlnește astfel de pacienți care riscă să ajungă la terapie intensivă din cauza stării deteriorate de sănătate.
“Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hipoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep. Sistemul organismului de alarmă, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier, și nici cu privire la gravitatea situației în care se află organismul.
Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie. Cu siguranță sunt afectări multiple pe care Covid-19 le poate avea asupra organismului, de a masca o parte din simptomele severe„, spune medicul Beatrice Mahler.