Durerile de spate. Iată cum recunoşti cele mai frecvente boli de coloană

Bolile de coloană afectează din ce în ce mai multă lume. Fie din cauza pozițiilor ciudate, fie din cauza muncii care solicită spatele. Oricum ar fi, coloana are de suferit din ce în ce mai mult, căci epoca tehnologică a adus în primul rând sedentarismul și implicit boli de coloană.
Alina Costache
12 aug. 2016, 13:23
Durerile de spate. Iată cum recunoşti cele mai frecvente boli de coloană

Iată cele mai frecvente boli la coloană, de ce apar ele și cum să ne ferim cât mai bine să nu apară. Odată instalate, acestea pot fi ținute în frâu cu ajutorul exercițiilor speciale. Cel mai bine este, totuși, să le prevenim.

Boli frecvente la coloană – durerea continuă de spate poate ascunde instalarea unei boli

Durerea cronică de spate este provocată, de obicei, de o problemă a coloanei sau a mușchilor spatelui. Zona lombară suportă, în mare, cea mai mare parte a greutății corpului, de aceea problema aceasta o are foarte multă lume, scrie doctorulzilei.ro.

Durerile de spate dispar sau ar trebui să dispară în câteva săptămâni, cauzele principale pot fi: întindere de mușchi sau ligamente, întindere de articulații ale sacroiliaceului sai coccisului, deformarea coloanei vertebrale (scolioza sau cifoza), fracturi prin compresie, suprasolicitarea mușchilor lombari sau presiune asupra rădăcinilor nervilor din canalul vertebral. Fizioterapia și kinetoterapie sunt cele mai indicate în aceste cazuri.

Durerile de spate pot fi prevenite prin următoarele acțiuni: încălzire înainte de antrenament sau sport, fără ridicări bruște, căratul greutăților în ani se poate transforma într-o boală de coloană, munca în condiții vitrege, gen mină sau sub pământ.

Boli frecvente la coloană – lombosciatica, boală frecventă la coloană

O altă boală frecventă la coloană este lombosciatica, care dă dureri, furnicături sau chiar amorțeli din cauza iritării nervului sciatic. Rădăcinile nervului sciatic se extind prin fese și coboară pe partea posterioară a piciorului până la gleznă. De obicei, lombosciatica poate fi semn al existenței unei boli de coloană mai grave, precum stenoza spinală, osteofite sau discopatie lombară sau hernie de disc.

Cifoza este o altă boală frecventă de coloană, ce poate fi prevenită prin poziții corecte la masă, la serviciu, la școală sau la birou. De asemenea, poate apărea în cazul copiilor care cară un ghiozdan inexplicabil de greu și de mare, ce poate deforma coloana. Cifoza este deformarea coloanei vertebrale, prin exagerarea curburilor normale ale coloanei în zona toracică, provocând cocoașă. Devierile de coloană pot fi efecte ale unor boli ca rahitism, miopie sau modificări de auz, ce fac copilul să stea în poziții ciudate, care îl dezavantajează cu timpul.

Boli frecvente la coloană – hernia de disc

Hernia de disc, altă boală care a devenit din ce în ce mai frecventă, înseamnă ruperea inelului fibros de la marginea discului vertebral. Hernia de disc poate apărea în urma unor traumatisme ale coloanei. Dacă este localizată în partea de jos, apare și lombosciatica, dacă este în partea de sus, amorțesc brațele, umerii, pieptul.

Durerile de spate și bolile de coloană se previn, în primul rând prin mers cât mai drept și prin poziții de șezut cât mai corecte. Îndreptarea coloanei în poziție de șezut nu înseamnă îndreptarea umerilor, ci îndreptarea capului. Apoi, se pot practica exerciții pentru durerile de spate, care să prevină apariția unor posibile boli. Înotul este unul dintre cele mai bune sporturi pentru problemele de coloană. Mișcările bruște și ridicatul greutăților sau căratul lor ar trebui, de asemenea, evitate.

Citeşte şi Durerile de picioare pot anunţa boli grave

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe