Durerile renale: când e cazul să te îngrijorezi

Multe dintre neplăcerile banale pe care le trecem ușor cu vederea pot indica de fapt unele probleme serioase de sănătate. Descoperă în rândurile de mai jos când este cazul să te îngrijoreze durerea ce apare în zona rinichilor!
Alina Costache
12 iul. 2018, 08:27
Durerile renale: când e cazul să te îngrijorezi

Durerile renale pot fi localizate de o parte şi de a alta a coloanei vertebrale, dar şi pe o singură parte. Ele pot iradia spre abdomen, cât şi spre organele genitale.„Este posibil să simţiţi durerea de rinichi ca o durere surdă sau acută, localizată pe o singură parte, imediat sub ultimele coaste, adesea însoţită de febră şi simptome urinare”, afirmă medicul specialist urolog Radu Maxim.

Inflamaţia renală, cauză posibilă

Durerile de rinichi pot fi cauzate de inflamația rinichilor,de prezenţa unei infecţii la nivelul acestora sau a tractului urinar, fie de traumatisme renale şi de blocarea căii urinare. Cancerul de rinichi şi tromboza renală (cheaguri de sânge în rinichi) se mai numără printre posibilele cauze.

Durerea acută, care apare brusc, localizată în spate, însoţită de tulburări urinare, vărsături, greaţă, poate anunţa o colică renală, produsă de calculii renali.

Cu ce alte simptome se asociază

Durerile renale se pot asocial cu alte manifestări clinice, precum urina tulbure, care are un miros urât, prezenţa sângelui în urină, pleoape, picioare şi mâini umflate, cumicţiuni frecvente, mai ales pe timpul nopţii. Bolnavii mai pot avea senzația de golire incompletă a vezicii urinare, greaţă şi vărsături,paloare a pielii, respirație urât mirositoare, febră, ameţeli, constipaţie sau diaree, gust metalic în gură, mâncărimi ale pielii, scăderea puterii de concentrare şi se pot simţi obosiţi.

Ce tratamente se recomandă

Tratamentul depinde de cauza durerii, pe care o stabileşte medicul. Astfel, în cazul durerilor cauzate de infecţii ale tractului urinar şi ale rinichilor se recomandă antibiotic şi antiinflamatoare.

Calculii se tratează în funcţie de mărime. Se pot folosi analgezice, antispastice, în cazul pietrelor de mici dimensiuni, în timp ce calculii de mari dimensiuni sunt îndepărtaţi chirurgical.

INFO: 1 persoană din 20 dezvoltă pietre la rinichi, la un moment dat în viaţă, potrivit statisticilor.

Persoanele cu hipertensiune, predispuse bolilor renale

Afecţiunile de rinichi apar mai adesea la persoanele care fumează, la cele obeze, la cei care suferă de diabet, hipertensiune arterială, cât şi la cei care nu se hidratează corespunzător. Un grad mai mare de risc îl au persoanele trecute de vârsta de 30 de ani.

Dr. Radu Maxim, medic specialist urolog, Spitalul Polisano Sibiu

Deseori, durerea de spate sau durerea de flanc (laterală) sunt atribuite durerii renale şi diagnosticul diferenţial poate să fie greu de făcut. Durerea de rinichi poate să iradieze pe traiectul nervilor până la nivelul șoldului sau a membrului inferior. Investigaţiile paraclinice, analizele de sânge şi de urină, ecografia tractului urinar, tomografia computerizată abdomino-pelvină cu substanţă de contrast intravenoasă (Uro-CT) sau RMN sunt metode prin care se diagnostichează o afecţiune renală, care orientează medicul în alegerea tratamentului specific fiecărei patologii.

Află care sunt cele mai bune fructe pentru ficat și rinichi AICI

 

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Unde câștigi cel mai bine în Europa. Iată ce înseamnă un salariu bun
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Germania solicită amânarea directivei UE privind defrișările
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...