„Sistemul de apărare antirachetă are o importanţă strategică şi reprezintă un element fundamental al asigurării securităţii noastre şi a ţărilor din Sud-Estul Europei în faţa ameninţărilor. Recent am făcut o vizită la Deveselu pentru a verifica personal stadiul lucrărilor şi vă asigur că proiectul se va încadra în graficul deja stabilit”, a spus ministrul Mircea Duşa.
Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor ministrul Mircea Duşa a prezentat o informare despre stadiul lucrărilor de la la Deveselu, iar secretarul general Anders Fogh Rasmussen a făcut din nou cunoscut că dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice rămâne una dintre priorităţile agendei politice şi operaţionale ale Alianţei.
MApN precizează că ministrul Duşa a reiterat intenţia României de a participa la misiunea de după 2014 în Afganistan, el evidenţiind colaborarea dintre armata română şi armatele celorlalte ţări membre ale Alianţei, mai ales în Afganistan, pe care a catalogat-o drept „excelentă”.
La rândul său, secretarul general al NATO a precizat, conform comunicatului citat, că asigurarea succesului ISAF şi a misiunii viitoare a NATO de instruire şi consiliere în Afganistan poate fi garantată doar de menţinerea coeziunii şi solidarităţii Alianţei.
Rasmussen i-a transmis, totodată, lui Duşa, mulţumiri pentru profesionalismul trupelor române în teatrele de operaţii, el arătând că România este un aliat puternic al NATO.
„Vreau să vă mulţumesc pentru profesionalismul trupelor române în teatrele de operaţii şi să vă transmit că România este un aliat puternic al Alianţei Nord Atlantice, pe care ne putem baza întotdeauna”, a spus Rasmussen în cadrul întrevederii.
Rasmussen şi Duşa au discutat, totodată, şi despre securitatea cibernetică, cei doi fiind de părere că la nivelul NATO trebuie conceput un plan riguros de acţiuni care să contracareze potenţialele atacuri.