„Acel comunicat de presă este o prostie. De aceea, am dispus o verificare pentru a vedea cum se elaborează comunicatele de presă la Jandarmerie. În acel comunicat de presă, se transmit informaţii care nu au legătură cu competenţele Jandarmeriei. Jandarmeria nu are competenţe pe linie penală„, a spus Duşa, la România TV.
Întrebat dacă se va ajunge la demiteri, ministrul de Interne a spus că, în funcţie de rezultatele anchetei, va lua măsurile care se impun.
„Probabil persoana care se ocupă de presă este un bun jandarm, dar nu un bun comunicator. Acel comunicat e o prostie. După verificări, voi lua măsurile de rigoare. 80% din comunicat nu are legătură cu legea„, a precizat Duşa adăugând că jandarmeria poate, cel mult, să sesizeze organele de urmărire penală.
În afară de comunicatul de presă incriminat, Duşa s-a declarat mulţumit de modul în care Jandarmeria a acţionat în timpul protestelor. „Protestatarii s-au manifestat decent, iar jandarmii au gestionat cum trebuie evenimentele”, a mai spus Duşa.
Zeci de protestatari din Piaţa Universităţii s-au ales cu dosare penale pentru că au blocat circulaţia, pe 21 şi 22 august, la protestele din Piaţa Universităţii, precum şi pentru infracţiunile de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, a anunţat vineri Jandarmeria Capitalei.
De asemenea, 50 de persoane au fost amendate cu sume cuprinse între 200 şi 1.000 de lei pentru tulburarea liniştii.
Vă prezentam comunicatul integral al Jandarmeriei transmis vineri presei de către Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti:
„PROTESTE IN PIAŢA UNIVERSITĂŢII DIN CAPITALĂ
În zilele de 21 şi 22 august a.c., Jandarmeria Capitalei a asigurat măsurile de ordine publică la adunările publice din piaţa Universităţii, unde cetăţenii şi-au manifestat opiniile în mod paşnic.
În jurul orei 21.00, un grup de persoane din rândul protestatarilor, a forţat gardul dinspre partea carosabilă, l-a înlăturat şi a pătruns pe calea de rulare, urmaţi de ceilalţi participanţi. Acest lucru a dus la întreruperea circulaţiei pe bulevardul Nicolae Bălcescu, de la intersecţia cu bulevardul Carol I până la intersecţia cu strada Ion Câmpineanu.
Pe baza imaginilor video captate de jandarmi, în conformitate cu prevederile legale, Jandarmeria Capitalei a identificat un număr de 106 persoane, ale căror fapte au fost încadrate juridic după cum urmează:
– 50 de persoane sancţionate conform art. 3, alin . 25 din Legea 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, pentru tulburarea, fãrã drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigãte sau larmã cu amenzi cuprinse între 200 şi 1000 de lei;
– unui număr de 49 de persoane, le sunt întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de blocare cu intenţie a drumului public, faptă prevăzută de Ordonanţa de urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulaţia pe drumurile publice;
– unui număr de 7 persoane le sunt întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de Distrugere şi Ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 217 respectiv art. 321 din Codul Penal.
Activitatea de identificare a celor care au încălcat legea este în curs de desfăşurare, iar în baza probelor video existente, persoanele în cauză vor fi trase la răspundere, în funcţie de participaţia fiecăruia.
Jandarmeria Capitalei recomandă cetăţenilor să respecte legislaţia în vigoare, să-şi manifeste opiniile în mod paşnic şi civilizat şi le reaminteşte că dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituţia României şi legislaţia care stabileşte limitele de manifestare, iar Jandarmeria nu va tolera nici un act de natură să încalce aceste prevederi.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE”