Potrivit unui comunicat al MApN, o altă temă abordată la Bruxelles a vizat dezvoltarea capacităţilor militare.
”Este importantă conştientizarea, la nivelul opiniei publice europene, a necesităţii dezvoltării capacităţilor militare în vederea creşterii autonomiei strategice a UE în managementul situaţiilor de criză. Într-adevăr, securitatea şi apărarea contează”, a subliniat Mircea Duşa.
Duşa a mai spus că România va susţine propunerile menite să contribuie la promovarea convergenţei planificării statelor membre prin creşterea transparenţei proceselor de planificare naţională.
De asemenea, consolidarea industriei de apărare a constituit o altă temă importantă a reuniunii.
„România îşi va asuma la nivel strategic unele obiective în ceea ce priveşte asigurarea capacităţilor militare, prin dezvoltarea industriei de apărare europene”, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.
În acelaşi timp, ministrul a afirmat că Summit-ul european din decembrie trebuie să se constituie într-un reper strategic privind lansarea unui proces de revigorare a industriei de apărare.
”Susţinem pe deplin obiectivul de creare a unei baze tehnologice şi industriale europene competitive care să ofere Uniunii Europene autonomia şi capacităţile militare necesare”, a mai declarat ministrul Apărării Naţionale, la Consiliul de Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării de la Bruxelles.
Agenda de marţi va cuprinde Reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene pentru Apărare (EDA) în formatul miniştrilor Apărării, unde se vor dezbate subiecte de actualitate asociate procesului de dezvoltare a capacităţilor militare la nivel european, dar şi stadiul de pregătire a Consiliului European din luna decembrie.
Ministrul Mircea Duşa participă, luni şi marţi, la reuniunea Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării, la Bruxelles.