„A fost foarte bine. Eu am zburat cu avioane MiG 21 LanceR. Împreună cu domnul ambasador Klemm am făcut un zbor interesant cu avionul F16. Am văzut dibăcia piloţilor din SUA, dar şi a celor români care ne-au însoţit cu trei avioane MiG. Eu, fiind obişnuit cu avionul MiG 21, care are aceeaşi avionică precum F16, mi-am dat seama cu ce viteză am zburat, la câte picioare înălţime. A fost interesant zborul”, a spus Duşa după zborul care a durat aproximativ 40 de minute.
Duşa a spus că a făcut, joi, o vizită medicală, pentru a putea zbura cu avionul F16 şi a trecut testele „cu brio”.
La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat că a zburat pentru prima oară cu un avion F16, având parte de o experienţă „extraordinară”.
„Aceste avioane sunt fantastice, ne-au arătat o fracţiune din capabilităţile lor, dar a fost o experienţă minunată. Le sunt recunoscător ministrului Duşa, forţelor aeriene române şi celor din Garda Naţională a statului Alabama, pentru această oportunitate”, a spus Klemm.
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a fost prezent vineri la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului româno-american „DACIAN VIPER 2015”, care se desfășoară în Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, prilej cu care s-a întâlnit cu adjunctul secretarului general al NATO, ambasadorul Alexander Vershbow. La Câmpia Turzii a fost prezent și șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă.
Citeşte şi: Mircea Duşa răspunde Rusiei: „Scutul antirachetă este defensiv”
Exercițiul româno-american „DACIAN VIPER 2015” a început marți și se va încheia la 30 octombrie.
Forțele Aeriene Române participă la exercițiu cu aproximativ 250 de militari piloți și personal tehnic, cu șase aeronave MiG-21 LanceR și trei elicoptere IAR-330 (SOCAT și MEDEVAC), iar Garda Națională Aeriană a Statului Alabama cu aproximativ 200 de militari, opt aeronave F-16 și tehnica de deservire aferentă.
Exercițiul are ca obiectiv creșterea nivelului de interoperabilitate, efectuarea de schimb de experiență și îmbunătățirea nivelului de antrenament al personalului român și american prin executarea zborurilor în comun, în conformitatea cu standardele NATO, scrie Agerpres.