Dușmanul ascuns din mașina de spălat vase care poate provoca boli cronice. Descoperirea terifiantă făcută de oamenii de știință

Un nou studiu arată că persoanele care folosesc mașina de spălat vase frecvent sunt mai predispuse să sufere de boli cronice.
Alina Costache
24 iun. 2023, 05:45
Dușmanul ascuns din mașina de spălat vase care poate provoca boli cronice. Descoperirea terifiantă făcută de oamenii de știință
Mașina de spălat vase poate declanșa boli grave

Mașina de spălat vase, un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Elvețian de Cercetare a Alergiei și Astmului (SIAF) arată efectul toxic al unui ingredient din agenții de clătire comerciali asupra tractului gastrointestinal.

Așadar, descoperirile au implicații majore în ceea ce privește sănătatea, fiindcă substanța toxică ar putea duce la apariția mai multor boli cronice.

Mașinile de spălat vase comercicale sunt folosite adesea în restaurante sau în gospodării pentru spălarea farfuriilor, paharelor și a tacâmurilot. Un ciclu tipic al electrocasnicului implică circularea apei clade și a detergentului timp de circa 60 de secunde la o presiune ridicată. În al doilea ciclu de spălare și uscare de 60 de secunde se aplică apă și un agent de clătire.

Citește și: Opt obiecte pe care să nu le pui niciodată în mașina de spălat vase

Studiu arată că dispozitivele nu au un ciclu de spălare suplimentar în timpul căruia să fie îndepărtat agentul de clătire rămas, ceea ce înseamnă că substanțele toxice rămân pe vase. Când vasele sunt folosite, reziduurile chimice uscate pot ajunge în tractul gastrointestinal, potrivit TheBrighterSide.

Echipa de cercetare a analizat efectul componentelor detergenților și agenților de clătire asupra barierei epiteliale din intestin. Bariera epitelială este stratul de celule care căptușește tractul intestinal și controlează ceea ce intră în organism.

Pentru a efectua studiul, s-au folosit organoizi intestinali umani și celule intestinale pe microcipuri, o tehnologie recent dezvoltată. Țesutul formează un grup tridimensional de celule, asemănător cu epiteliul intestinal la om.

Echipa a folosit diverse metode biomoleculare pentru a analiza efectul pe care detergenții comerciali și agenții de clătire îl au asupra acestor celule. Au diluat aceste substanțe pentru a reflecta cantitățile care ar fi prezente pe vasele uscate (1:10.000 până la 1:40.000).

Citește și: Cum să foloseşti corect maşina de spălat vase. E interzis să pui în ea aceste obiecte care ar putea să o distrugă. Lista completă

În urma studiului s-a constatat că dozele mari de agenți de clătire au ucis epiteliale intestinale, iar dozele mai mici le-au făcut mai permeabile.

„Putem să presupunem că barierele epiteliale defecte joacă un rol în declanșarea apariției a zeci de boli cronice”, spune Cezmi Akdis, profesor de alergologie experimentală și imunologie.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Simona Gherghe nu s-a putut abţine, după înmormântarea lui Andrei Perneș! Incredibil ce le-a spus concurenţilor despre...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania