Într-un raport despre dependența australienilor de gaz, publicat joi, Consiliul Climei din această ţară citează studii conform cărora gătitul cu combustibil fosil este estimat a fi responsabil pentru 12% din cazurile de astm dezvoltate în copilărie. Pe baza cercetărilor se recomandă ca aragazele alimentate cu gaz să fie eliminate treptat din statul Victoria, scrie publicaţia australiană The Age.
Raportul, Kicking the Gas Habit: How Gas is Harming Our Health , a evidențiat, de asemenea, că minorii care locuiesc în case cu aragazuri pe gaz au fost cu 32% mai predispuși să dezvolte astm decât cei care locuiesc în case cu aragazuri electrice. Aceste statistici au fost comparabile cu ratele de astm la copiii care trăiesc în casă cu un fumător, se arată în raport.
„Mulți părinți din ziua de azi nu ar îndrăzni să-și expună copiii la fumul de țigară, mai ales în interiorul casei lor”, scriu autorii, dar, cu toate acestea, mulți părinți nu conștientizează că aragazuri pe gaz riscă să arunce asupra copiilor povara astmului, iar efectul este comparabil cu impactul fumatului pasiv în interiorul gospodăriei.
Când este ars, gazul natural eliberează contaminanți care pot crește riscul de astm bronșic în copilărie, inclusiv dioxid de azot și anumite forme de particule, cum ar fi PM2.5. Michelle Goldman, CEO la Asthma Australia, a declarat că mulți oameni nu sunt conștienți de riscurile pentru sănătate ale gătitului cu gaz, deoarece este o problemă care nu a fost discutată pe larg în spaţiul public. „Este inodor, este invizibil, este un dușman tăcut”, a spus ea. „Oamenii ar putea gândi şi reacţiona diferit dacă ar înțelege că aparatele lor pe gaz emit o serie de substanțe toxice”, a completat Goldman.
Citeşte şi UE nu finanțează extinderea rețelelor de gaze din România prin PNRR. Anunțul făcut de Ludovic Orban
O meta-analiză din 2013 a 41 de studii a constatat că copiii care locuiesc în case cu sobe cu gaz au un risc cu 42% mai mare de a suferi simptome de astm și, pe parcursul vieții, au o creștere cu 24% a riscului de a fi diagnosticați cu astm. Acest studiu a confirmat, la rândul său, ceea ce a constatat o meta-analiză din 1992: copiii expuși la niveluri mai ridicate de NO2 din interior (cu o creștere „comparabilă cu creșterea rezultată din expunerea la o sobă cu gaz”) au avut un risc crescut de boli respiratorii.
Victoria este principalul consumator de gaze naturale din Australia, utilizând 65% din consumul total. Dintre acestea, un procent de 74% este utilizat pentru încălzirea spațiului, 24% pentru serviciile de apă caldă, iar gătitul reprezintă doar 2%. Pe termen lung, guvernele statelor din Australia sunt îndemnate să întrerupă treptat conexiunile la gaz în noile ansambluri rezidențiale în favoarea alternativelor electrice, cum ar fi blaturile cu inducție.