Guvernul din Olanda a lansat o campanie prin care îi învață pe cetățeni cum să economisească energie, scopul fiind reducerea dependenței țării de importurile de combustibil rusești, pe fondul creșterii costurilor energiei.
Olanda, măsuri dure în plină criză energetică! Olandezii au fost sfătuiți să-și reducă încălzirea centrală și să facă dușuri mai scurte pentru a economisi energie.
„Facturile noastre la energie cresc, trebuie să devenim mai puțin dependenți de gazul din Rusia și vrem să luptăm împotriva schimbărilor climatice”, a spus guvernul într-un apel național, potrivit Brusselstimes.
Guvernul a anunțat pe 2 aprilie că va scădea temperatura în 200 de blocuri de birouri de la 21 la 19 grade Celsius iarna și va folosi mai puțin aerul condiționat.
În reclamele din ziare și printr-o campanie online, cetățenii au fost sfătuiți să stabilească încălzirea în casele lor la cel mult 19 grade.
„Puneți o jachetă sau un jumper cald, șosete și papuci. Dacă stai acasă, poate că termostatul poate fi redus cu un grad”, au transmis autoritățile prin intermediul campaniei.
Comisia Europeană a prezentat idei referitoare la o acţiune colectivă la nivel european prin care să se abordeze cauzele profunde ale problemei pe piaţa gazelor şi să se garanteze securitatea aprovizionării la preţuri rezonabile pentru iarna următoare şi ulterior. Liderii vor continua discuţiile cu privire la aceste opţiuni în cadrul Consiliului European din această săptămână.
„Pieţele mondiale şi europene ale energiei traversează o perioadă tulbure, în special de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Europa trebuie să ia măsuri rapide pentru a-şi asigura aprovizionarea cu energie în iarna următoare şi pentru a atenua presiunea pe care o resimt cetăţenii şi întreprinderile din cauza facturilor mari la energie. Propunerile de astăzi reprezintă încă un pas înainte în activitatea noastră intensă din acest domeniu”, a spus comisarul pentru energie, Kadri Simson.
Comisia a prezentat, în urmă cu câteva săptămâni, o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80 % pentru iarna următoare şi de 90 % pentru anii următori. Pentru a răspunde preocupărilor legate de preţurile la energie care se menţin la un nivel ridicat, Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare în care stabileşte ce opţiuni există pentru a se interveni pe piaţă la nivel european şi naţional şi evaluează avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni. Parteneriatele UE cu ţările terţe pentru achiziţionarea colectivă de gaze naturale şi hidrogen pot să îmbunătăţească rezilienţa şi să reducă preţurile, arată CE.
Comisia este pregătită, astfel, să creeze un Grup operativ privind achiziţiile comune de gaze la nivelul UE. Printr-o acţiune centralizată la nivelul cererii, grupul operativ ar facilita şi ar consolida anvergura internaţională a UE în raport cu furnizorii de gaze pentru a contribui la asigurarea unor importuri la preţuri adecvate înainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar urma să fie sprijinit de reprezentanţi ai statelor membre în cadrul unui comitet director. O echipă comună de negociere condusă de Comisie ar urma să poarte discuţii cu furnizorii de gaze naturale şi să pregătească, de asemenea, terenul pentru viitoarele parteneriate energetice cu principalii furnizori din domeniul energiei, analizând şi alte surse în afară de GNL şi de gaze. Activitatea acestei echipe ar urma să se inspire din experienţa dobândită în contextul pandemiei de COVID-19, când acţiunea la nivelul UE a fost esenţială pentru a garanta aprovizionarea suficientă cu vaccinuri pentru toţi.