E oficial! Când te poți pensiona anticipat, dar și care este limita de vârstă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial a fost publicată noua lege a pensiilor. Cei care își doresc să se pensioneze anticipat trebuie să se intereseze cu privire la care sunt noile reguli ale acestui proces și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești.
Alina Costache
06 dec. 2023, 19:06
E oficial! Când te poți pensiona anticipat, dar și care este limita de vârstă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
pensii

Legea pensiilor a fost oficial adoptată prin publicarea în Monitorul Oficial. Aceasta reglementează vârsta la care poți solicita pensionarea anticipată sau la termen, precum și durata de cotizare necesară. Este esențial de menționat că această lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.

Citește și: Vești uriașe pentru o categorie de pensionari! Cine sunt bătrânii care primesc pensie cu 70% mai mare. Anunțul făcut de Casa de Pensii

În Monitorul Oficial a fost publicată Legea pensiilor, care detaliază cu exactitate numărul de ani de cotizare necesari pentru pensionarea anticipată sau la vârsta standard.

O anexă, inclusă în întregime mai jos, stabilește condițiile pentru pensionarea anticipată. Paginile inițiale se referă la vârsta de pensionare a femeilor, în timp ce cealaltă jumătate se axează pe vârsta de pensionare a bărbaților.

Pensia pentru vârsta standard se acordă celor care îndeplinesc, în mod cumulativ, la data pensionării, cerințele referitoare la vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, conform anexei nr. 5.

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de pensionare conform alineatului (1), au opțiunea de a rămâne în activitate, cu acordul angajatorului, până la atingerea vârstei de 70 de ani, anual.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste este realizată prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform programului prevăzut în anexa nr. 5. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 (aveți documentul în articol), precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.

(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.

Citește și: Legea pensiilor a intrat în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va primi niciun ban

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Plantele care țin căpușele la distanță. E recomandat să le pui în curte sau grădină
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
Playtech.ro
Amendă de 1.000 de lei dacă faci grătar în curtea ta de 1 Mai. Vecinul îţi face plângere imediat
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Destinația de 1 Mai care atrage ca un magnet. Litoralul e uitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Ce zone din România vor rămâne fără electricitate în următoarele zile. Lista județelor în care vor fi întreruperi de curent
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Doar radeți untul… Puțini cunosc acest secret… Foarte ușor și gustos…
MediaFlux
Noi măsuri UE pentru șoferii cu mașini diesel: Costuri mari pentru mașinile vechi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri