E oficial! Discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor putea fi interceptate

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică au obligaţia să sprijine autorităţile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale prin acordarea conţinutului criptat al comunicaţiilor tranzitate în reţele proprii.
Filip Stan
02 mart. 2022, 17:06
E oficial! Discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor putea fi interceptate

Astfel, discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor putea fi interceptate, după ce senatorii au modificat proiectul Guvernului. Senatorul PNL Iulia Scântei susţine că articolul 10.2 din proiectul de act normativ a fost modificat, după ce textul „a stârnit îngrijorări sub aspectul încălcării unor drepturi şi libertăţi fundamentale” privind posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram.

„Messenger-ul de la WhatsApp, Facebook şi celelalte platforme de comunicare de mesagerie sunt exceptate de la aceste prevederi, astfel încât doar furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice sunt supuşi condiţiilor complementare care privesc permiterea interceptării legale de către autorităţile naţionale competente, dar cu respectarea Regulamentului de protecţie a datelor personale”, a precizat Scântei, miercuri, în plen, potrivit Ştiripesurse.

Iulia Scântei a făcut propunerea de modificare în cadrul unei şedinţe a Comisiei Juridice, iar schimbarea a fost ulterior a fost însuşită de comisiile reunite de specialitate şi ulterior de plen. Astftel, la solicitarea organelor autorizate, cu respectarea prevederilor din Codul de procedură penală, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP acordă „conţinutul decriptat al comunicaţiilor tranzitate în reţelele proprii”.

Citeşte şi: VIDEO Mai mulţi ucraineni s-au pus înaintea tancurilor ruşilor. Scut uman în oraşul Enerhodar și în regiunea separatistă Luhansk 

Discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook nu vor putea fi interceptate de autorităţi. Ce obligaţii vor avea însă furnizorii de servicii

Articolul 10.2, amendat în Comisie şi însuşit de plen, prin eliminarea sintagmei „furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere”, prevede că „Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică sau a actelor de autorizare dispuse potrivit Codului de procedură penală, precum şi potrivit Legii privind securitatea naţională”.

Potrivit acestui articol, furnizorii menţionaţi trebuie „să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente, pe durata şi în condiţiile menţionate în actele de autorizare”, „să acorde, la solicitarea organelor autorizate, conţinutul criptat al comunicaţiilor tranzitate în reţele proprii”, „să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare adresei IP identificate în actele de autorizare dispuse în conformitate cu Codul de procedură penală şi al Legii 51/1991 privind securitatea naţională”.

Senatorul PNL Cristian Chirteş, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, a subliniat că securitatea cibernetică a Ucrainei depinde şi de acest proiect.

„Este un război la graniţele României. Cu toţii ştiţi că (…) este un război hibrid. Iar componenta cibernetică a acestui război hibrid este de multe ori mult mai importantă decât o componentă militară. Ceea ce am făcut în acest Cod al comunicaţiilor – şi mă refer la articolul 10.2 – a fost să reglementăm o infrastructură cibernetică care se află în România, care poate constitui o bază de utilizare de către elemente teroriste sau chiar de către Rusia. Înainte de atacul din 24 februarie, Ucraina a fost atacată cibernetic, instituţiile statului au fost atacate cibernetic şi multe indicii duc că au fost folosite infrastructuri existente şi în România care astăzi nu sunt reglementate. (…) Orice solicitare de date se face sub autoritate judecătorească, cu mandat judecătoresc. Dacă s-a vorbit de securitatea Ucrainei, pot să vă spun cu siguranţă că această securitate a ţării vecine depinde şi de proiectul pe care noi îl aprobăm, astăzi, aici, în Parlament. PNL va vota acest Cod al comunicaţiilor”, a susţinut Chirteş.

Citeşte şi: Serghei Lavrov: Al Treilea Război Mondial va fi nuclear şi distructiv

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, s-a exprimat pentru ca cetăţenii să beneficieze de tehnologii moderne, inclusiv 5G, dar împotriva încercării de a lăsa „ambiguitate, neclaritate şi la mâna serviciilor interceptări, ascultări ale cetăţenilor români”.

„Nu vrem să ne îndreptăm către o dictatură sub umbra situaţiei neclare geopolitice în care ne aflăm”, a spus Radu Mihail.

Senatorul AUR Rodica Boancă s-a pronunţat împotriva tehnologiei 5G pentru că „afectează flora şi fauna” şi „vulnerabilizează apărarea naţională”.

„Legea aceasta nu oferă suficiente garanţii pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale şi nu protejează suficient viaţa privată”, a apreciat Boancă.

Diana Şoşoacă s-a opus proiectului prin care discuţiile de pe WhatsApp, Telegram sau Facebook ar fi putut fi interceptate

Senatorul independent Diana Iovanovici Şoşoacă a îndemnat la un vot împotriva acestei iniţiative, motivând că „este vorba de viaţa copiilor noştri”.

„Sunt date tehnice aici, ştiinţifice, care nu au fost avute în vedere la această iniţiativă legislativă. De aceea o să vă rog, conştiinţa să vă spună, să nu votaţi această iniţiativă, având în vedere că este vorba şi de viaţa noastră şi, mai ales, a copiilor noştri”, a spus Şoşoacă.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Greșeala pe care toți șoferii o fac la semafor. Vine la pachet cu mai multe costuri
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București