Telenovela vilei de lux pregătite pentru Klaus Iohanis se apropie de ultimul episod. Rămas fără casele luate pe când era primar şi obţine bani mulţi din meditaţii, preşedintele în exerciţiu îşi pregătea o pensie liniştită într-o casă de lux.
Documentul desecrtizat joi arată că hotărârea de guvern a fost semnată de fostul premier Nicolae Ciucă și prevede trecerea unui imobil aflat în administrarea RA-APPS din domeniul privat în domeniul public al statului şi atribuirea destinaţiei acestuia ca reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef de stat.
În hotărâre se arată că imobilul se înscrie în fondul locativ de protocol şi bunuri mobile, aflat în domeniul public al statului şi administrarea Regiei Autonome ”Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat”.
”Imobilul prevăzut la articolul 1 va avea destinaţia de reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului român”, se precizează în documentul desecretizat.
Imobilul, cu terenul aferent, se afllă în Bucureşti, Bulevardul Aviatorilor nr 86, sector 1 şi are un teren de 1.110 mp.
În Hotărâre se mai specifică faptul că Secretariatul general al Guvernului şi Ministerul Finanţelor vor opera modificările corespunzătoare în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr 1705/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joia trecută, că i-a cerut secretarului general al Guvernului să declanşeze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RA-PPS la Vila din Aviatorilor numărul 86, el precizând că românii au dreptul să ştie ce cheltuieli au fost făcute pentru renovarea imobilului şi dacă e adevărat că a fost repartizată lui Klaus Iohannis.
Vila de lux de pe Bd. Aviatorilor, renovată în urma unui contract de 9 milioane de euro din bani publici, a fost transformată în ”reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului” printr-o hotărâre de guvern semnată de premierul Nicolae Ciucă (PNL) în 2022, după cum arată documentele desecretizate de Guvern.
E vorba despre o hotărâre ”privind trecerea unui imobil aflat în administrarea RAAPPS din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, atribuirea destinației acestuia ca reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului”, adoptată în guvern în iulie 2022.
În hotărâre se prevede că ”Imobilul prevăzut la Art. 1 va avea destinația de reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului”, iar clădirea e identificată în anexă drept ”Imobil cu terenul aferent din București, bulevardul Aviatorilor 86, sector 1. Teren 1110 mp” (vezi foto)
Într-un document din 22 noiembrie 2023 al ORNISS, înregistrat la RAAPPS pe 7 decembrie 2023, Oficiul a informat Regia că ”a eliberat SC Bog’Art SRL cu sediul social în București, str. Ion Brezoianu nr. 23, Sector 1, certificatul de securitate industrială nr. 1946 din 22.11.2023, pentru derularea contractului clasificat nr. 16313 din 26.10.2023, în care sunt gestionate informații secrete de stat de nivel SECRET al cărui beneficiar este Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.
Tot în martie 2024, în urma unui demers care a durat mai multe săptămâni, G4Media.ro a adunat mai multe dovezi care indică faptul că imobilul de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86 din București, pentru amenajarea căruia se vor cheltui 9 milioane de euro, va deveni locuința președintelui Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat. Indiciile G4Media.ro provin din baze de date publice, informații furnizate de mai multe surse și răspunsuri ale unor autorități publice. Lucrarile la vilă, stopate o vreme după apariția primelor dezvăluiri și a protestelor publice, au fost reluate între timp.
Înainte de dezvăluirile de presă legate de acest subiect, RAAPPS a refuzat, în mod repetat, să răspundă unor solicitări trimise în baza Legii informațiilor de interes public. Ulterior, Regia a postat pe site comunicate lapidare/din care lipseau informații esențiale. Lipsa de transparență nu lămurește aspecte importante despre acest proiect pentru care sunt puși la bătaie circa 9 milioane de euro de către Regie – instituție subordonată Secretariatului General al Guvernului.
O investigație Recorder despre acest imobil arăta, în luna februarie, faptul că pe poarta clădirii intrau angajați ai Rasirom SA, societate deținută de Serviciul Român de Informații (SRI) cu obiect de activitate în domeniul securizării rețelelor de telecomunicații, în special pentru Președinție și Guvern.
Secretariatul General al Guvernului (SGG) a anunțat pe 1 noiembrie într-un comunicat de presă că, până astăzi, cheltuielile pentru lucrările de renovare la vila din bulevardul Aviatorilor 86 se ridică la peste 13,8 milioane de lei (circa 2,8 milioane de euro) fără TVA. Instituția nu precizează dacă imobilul i-a fost repartizat lui Klaus Iohannis după încheierea mandatului de președinte.
În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu a cerut desecretizarea cheltuielilor alocate pentru vila din Aviatorilor, despre care multe unele spun că ar urma să fie pregătită pentru Klaus Iohannis.
Marcel Ciolacu a afirmat că s-au cheltuit până acum 14 milioane de lei, dar că nu ştie întreg devizul. El a adăugat că suma investită este imensă şi că putea fi construit un liceu cu aceşti bani. Ciolacu a susţinut că ”destinaţia vilei a fost promovată în Guvern, printr-un act trecut la confidenţial” în timpul Guvernului Ciucă.
Conform unor precizări transmise de Secretariatul General al Gvernului (SGG) după primirea datelor de la RA- APPS, un aspect extrem de important şi relevant în decizia de a efectua lucrări de reabilitare şi modernizare este acela că imobilul se află în zonele construite protejate nr. 14 şi nr. 55 şi în zona de protecţie monument A – Parcul Herăstrău.
”Pentru a putea efectua orice fel de lucrare a fost nevoie de obţinerea avizului Comisiei zonale a monumentelor istorice Bucureşti. De asemenea, având în vedere normativele în construcţii actualizate şi în vigoare la acest moment, au fost necesare şi obligatorii lucrări de consolidare la structura de rezistenţă a clădirii pentru a mări capacitatea portantă a acesteia, respectiv – stâlpi, grinzi şi planşee prin returnare sau după caz placare cu fibră sau benzi de carbon şi lucrări de integrare elemente structurale în structura existentă a imobilului”, se arată în precizările SGG.
De asemenea, în concordanţă cu lucrările necesare, a fost nevoie şi de refacerea sistemului de instalaţii care să corespundă siguranţei electrice şi energetice a clădirii.
Totodată, au fost efectuate lucrări la arhitectura clădirii, finisaje interioare şi exterioare.
Sumele pe tipuri de lucrări sunt: Rezistenţă – 4.050.863,05 lei, Arhitectură – 6.388.726,14 lei, Instalaţii – 3.201.134,80 lei , Organizare de şantier – 202.538,91 lei
Ceilalți președinți ai României sunt la rândul lor deținători de locuințe de protocol, mai puțin Traian Băsescu, care a fost deposedat de casa de la RAPPS în urma unui proces prin care s-a dovedit că a fost colaborator al securității.
Președintele Klaus Iohannis susține că el nu a solicitat o locuință pentru momentul în care își va finaliza mandatul.
Reacţia lui Ciucă la desecretizare: Eu nu sunt președintele Iohannis! Consider că e vremea să revenim la temele importante pentru români: problemele oamenilor, economia țării, securitatea, siguranța zilei de mâine…
Liderul PNL Nicolae Ciucă îl acuză pe Marcel Ciolacu de faptul că ar folosi scandalul vilei RAAPPS în scop politic. „Am asistat azi la încă o demonstrație de ipocrizie marca Marcel Ciolacu cu RAAPPS folosit ca instrument politic al PSD. Deși are și a avut mereu puterea ca șef de partid și premier, de a desecretiza cheltuielile RAAPPS, prin Secretarul General al Guvernului, astăzi vicepremierul care are în subordine RAAPPS – Marian Neacșu, Ciolacu a preferat să desecretizeze acum doar un obiectiv din administrarea Regiei Protocolului de Stat. Evident, doar în scop electoral și folosind instituția în campanie. Îi cer să fie total transparent, începând cu sumele alocate pentru renovarea vilei sale de protocol și ale celorlalți beneficiari din Guvern.
Eu am ales să locuiesc acasă, la Balotești, fără luxul vilelor de stat și când am fost Șef de Stat Major, Ministru, Prim-Ministru sau Președintele Senatului. În schimb, Marcel Ciolacu a locuit în vile de protocol încă din Guvernul Tudose, deși presa spune că ar deține un apartament în București. Altă dovadă de ipocrizie. Să acuzi pe alții de înclinație spre lux dar tu să îl cauți permanent. Dacă însă Marcel Ciolacu voia să se lupte cu președintele Iohannis, putea să candideze în 2014 sau 2019. Eu nu sunt președintele Iohannis!
Publicul merită să știe cum sunt folosiți banii lor pentru astfel de privilegii. E timpul ca PSD să înceteze să abuzeze de resursele statului.
Dar este bine că subiectul RAAPPS a fost ridicat în atenția publicului. Îi propun lui Marcel Ciolacu câteva lucruri și am și o întrebare pentru el:
1. RAAPPS să fie restructurată și reorganizată și să păstreze DOAR obligațiile ce țin de asigurarea misiunilor diplomatice și a activităților de interes național și să NU mai fie sanatoriu de lux pentru demnitari mici sau mari.
2. Este adevărat că pentru locuința pe care o folosești acum statul a cheltuit după 2016 suma de 6 milioane de euro în lucrări și renovări, așa cum dezvăluie un jurnalist?
În altă ordine de idei, consider că e vremea să revenim la temele importante pentru români: problemele oamenilor, economia țării, securitatea, siguranța zilei de mâine, poziția noastră în UE, demografia și relația cu statul”, a spus Ciucă.