Guvernul scade preţul benzinei şi motorinei cu 50 de bani pe litru, în proiectul de OUG nu impune nicio obligativitate benzinarilor, folosind termeni ca ” în cazul acordării reducerii de preț…”, conform unei analize realizate de Economica.net.
Impactul preconizat asupra bugetului, arată documentul citat, este de 700 de milioane de lei sub formă de subvenții și un minus de 111 milioane de lei din colectarea de TVA .
oug-compensare-carburanti-semnata-de-MF-si-energie_220628_142026Citeşte şi: Vești importante pentru toți românii! O nouă categorie de salariați va putea ieși mai repede la pensie
Măsura nu este obligatorie pentru benzinari, terminologia folosită fiind „în cazul acordării reducerii de preț…”. Practic, reducerea de 0,5 lei pe litru va fi suportată în părți egale de stat și de acei benzinari care aleg să o aplice. Totuși, proiectul vine cu o prevedere menită să atenționeze operatorii din domeniu.
Conform articolului IV, „creșterea nejustificată a prețurilor în perioada de aplicare…constituie acțiune speculativă și se sancționează potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative”. OUG la care face referire proiectul dă Consiliului Concurenței și Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) posibilitatea de a sancționa cu până la 1% din cifra de afaceri și cu alte amenzi companiile care practică acțiuni pe care ANAF le cataloghează drept speculative.
Autoritățile justifică introducerea compensației arătând că ne aflăm într-o situație specială, inclusiv în contextul sancțiunilor impuse Rusiei în ceea ce privește comerțul cu petrol.
Pe afișajul exterior, benzinarii vor afișa prețul cu reducere, însă în acte îl vor avea pe cel fără compensație. Compensația se va evidenția separat pe bonul fiscal, arată documentul.
Întrebat cum a fost stabilită valoarea de 50 de bani, premierul Nicolae Ciucă a explicat că a fost vorba despre o decizie a coaliţiei. „În coaliţie s-a decis această sumă (cea de 50 de bani)”, a explicat şeful Executivului.
Cât despre modul în care companiile vor fi obligate să aplice reducerea, prim-ministrul a recunoscut că Guvernul nu a intrat „în acest detaliu”.
„Sincer, nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza şi vom veni cu răspuns în acest sens. Mediul privat este liber să îşi stabilească măsurile şi modalitatea în care îşi desfăşoară business-ul. În acest moment, reglementarea este la nivelul Guvernului şi ea va cuprinde întreg spectrul. Sincer, încă o dată, nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private”, a mai spus Nicolae Ciucă.