Se ştie că relaţiile diplomatice dintre China şi Japonia nu sunt dintre cele mai bune. Acest ultim sondaj relevă gradul de nemulţumire în rândul cetăţenilor din cele două ţări, o deteriorare legată în primul rând de disputele teritoriale între cele două mari puteri asiatice.
Opinia negativă a japonezilor are ca motivaţie ‘atitudinea hegemonică’ a Chinei, ale cărei acţiuni sunt considerate ‘incompatibile cu legislaţia internaţională’. Presupusa intenţie a Beijingului de a acapara resursele naturale şi energetice reprezintă un alt motiv al opiniei nefavorabile a peste 90% dintre japonezi.
Mai mult de jumătate dintre chinezi întrevăd chiar posibilitatea unui conflict militar în viitor, faţă de doar 29% în rândul japonezilor, potrivit sondajului realizat de think-tank-ul independent nipon Genron NPO şi de ziarul China Daily, citată de Agerpres.
Totodată, 86,8% dintre chinezi au o opinie nefavorabilă despre Japonia, o uşoară îmbunătăţire faţă de procentul de 92,8% înregistrat în 2013.
Motivul îl reprezintă naţionalizarea de către Japonia în urmă cu doi ani a trei insule din micul arhipelagul nelocuit Senkaku, aflat la baza unei intense dispute diplomatice între cele două ţări. Aceste teritorii din Marea Chinei de Est sunt administrate de Tokyo, însă revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.
Cu toate acestea, opinia nefavorabilă a celor două popoare nu se bazează pe o experienţă concretă, deoarece interacţiunea directă dintre ele este foarte redusă. Foarte puţini dintre japonezii chestionaţi au vizitat China (14,3%) şi un număr şi mai redus de chinezi au vizitat Japonia (6,4%). Prin urmare, resentimentele lor se bazează în mare măsură pe informaţiile apărute în mass-media din ţările lor, notează AFP.