E OFICIAL! Navele cu cereale din Ucraina pot să treacă prin canalul Bâstroe. România şi-a dat acordul: „Trebuie să sprijinim Ucraina!”

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că România şi-a dat acordul pentru tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către navele pline cu cereale ale Uncrainei.
Filip Stan
13 iul. 2022, 17:51
E OFICIAL! Navele cu cereale din Ucraina pot să treacă prin canalul Bâstroe. România şi-a dat acordul:

Navele cu cereale din Ucraina pot să treacă prin canalul Bâstroe. Anunţul a fost făcut de MAE, după ce în spaţiul public au apărut informaţii cu privire la tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale.

Navele cu cereale din Ucraina pot să treacă prin canalul Bâstroe. Anunţul de ultimă oră făcut de MAE

Citeşte şi Vladimir Putin, mai furios ca niciodată. Rachetele antiaeriene ruseşti S-400 nu fac faţă sistemului HIMARS trimis de SUA în Ucraina

”Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la tranzitarea canalelor Chilia şi Bâstroe de către nave sub pavilion terţ încărcate cu cereale, Ministerul Afacerilor Externe precizează că a transmis părţii ucrainene, pe canale diplomatice, acceptul în acest sens. Decizia autorităţilor române vine în contextul eforturilor ţării noastre de sprijinire a Ucrainei, în vederea reducerii consecinţelor agresiunii premeditate, ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse asupra acestui stat”, anunţă MAE.

„E o situație excepțională pe care am tratat-o ca atare. Înțelegem astfel să sprijinim Ucraina într-un moment extrem de dificil. Este o rută pe care se pot tranzita vase cu capacitate realitv mică și care a fost în centrul unei dispute pe care am avut-o încă din 2003 cu Ucraina din rațiuni de mediu, pentru că majoritatea organizațiilor internaționale au concluzionat că există un impact de mediul substanțial negativ transfrontalier care se va produce dacă acest proiect va trece în etapele superioare de dezvoltare.

În ceea ce privește canalul Chilia trebuie spus că navigația este deschisă și este liberă pentru navele sub pavilion ucrainean și român, iar pentru navele sub pavilion terț e nevoie de acordul părților. Din acest punct de vedere, ținând cont de situația deosebit de dificilă a Ucrainei privind tranzitul cerealele, și noi am ajutat Ucraina și o ajutăm în continuare atât pe cale rutieră, feroviară cât și prin porturi, lucrăm la dezvoltarea capacităților pentru a face față unei cantități mai mari de grâne, având în vedere aceste aspecte, am acordat consimțământul nostru pentru tranzitul sub pavilion terț pe canalul Chilia, rezervându-ne în același timp poziția cu privire la aspectele care țin de conformitatea cu dreptul internațional al mediului referitor la dezvoltarea canalului Bâstroe.

Pentru navele sub pavilion terț, noi am acordat deja consimțământul părții române pentru acest tranzit, fiind vorba despre tranzitul de cereale care este absolut crucial să ajungă la destinații. E o situație excepțională pe care am tratat-o ca atare. Înțelegem astfel să sprijinim Ucraina într-un moment extrem de dificil”, a declarat ministrul de Externe la Digi24.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe mai spun că acordul părţii române pentru folosirea canalului Bâstroe în scopul tranzitării navelor cu încărcătură cerealieră are o natură excepţională, fiind avută în vedere importanţa diversificării şi fluidizării căilor de transport utilizate pentru exporturile ucrainene de cereale.

Odată cu acordul părţii române a fost subliniată, de asemenea, menţinerea poziţiei de principiu a României privind proiectul dezvoltării pentru navigaţie a canalului Bâstroe, precum şi necesitatea ca acesta să respecte prevederile dreptului internaţional aplicabil, inclusiv reglementările în materie de protecţie a mediului.

În acelaşi timp, partea română îşi menţine angajamentul de a continua să depună eforturi susţinute, în nume naţional şi în cadrul Uniunii Europene, pentru a facilita tranzitul şi exportul de cereale din Ucraina, inclusiv prin intermediul porturilor româneşti de la Dunăre şi Marea Neagră.

MAE subliniază, totodată, apelul constant al României în ceea ce priveşte consolidarea demersurilor de a mobiliza sprijinul international consistent pentru a crea un coridor de tranzit, inclusiv cu componentă maritimă, pentru transportul cereale ucrainene către ţări terţe, în contextul intensificării crizei alimentare generate de acţiunile Rusiei.

Citeşte şi Zelenski ameninţă: „Ruşii nu vor fi niciodată în siguranţă pe pământul ocupat”. Preşedintele anunţă bombardamente intense la Harkov

Reuniune militară Ucraina-Rusia-Turcia şi ONU. Moscova cere să controleze şi percheziţioneze navele pentru a evita un trafic cu armament

O delegaţie rusă şi una ucraineană, dar şi reprezentanţi ONU se întâlnesc miercuri, la Istanbul, pentru a negocia o reluarea a livrărilor, la Marea Neagră, a cerealelor blocate din cauza războiului rus, anunţă marţi ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, relatează AFP.

Directorul Departamentului Organizaţii Internaţionale de la Ministerul rus de Externe Piotr Iliciov confirmă această reuniune şi subliniază că Rusia are o listă de cereri.

”O nouă sesiune de consultărila nivel de experţi este prevăzută la 13 iulie, la Istanbul. Condiţiile noastre, de înţeles, includ posibilitatea de a controla şi percheziţiona nava pentru a evita contrabanda cu armament şi un angajament al Kievului de a nu organiza provocări”, declară Potr Iliciov, citat de agenţia rusă de presă Intefax.

Această reuniune cvadripartită are loc într-un context de scumpire mondială a mărfurilor alimentare, în parte din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
“De ce îmi amorțesc mâinile și picioarele?”. Motivele reale pentru care ți se întâmplă așa ceva
Capital.ro
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Dispare o mare bancă din România! Schimbarea majoră pentru mii de clienți
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari decizii de reducere a pensiilor
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Vin direct la tine acasă și te controlează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
OMS clasifică talcul ca „probabil cancerigen” și acrilonitrilul ca „cancerigen”
MediaFlux
TELESCAUN CĂZUT ÎN ROMÂNIA! SUNT VICTIME
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!