„Rezoluţia de astăzi a UE înseamnă încă un pas spre integrarea Moldovei în comunitate. Ne este recunoscut dreptul de a deveni stat-membru al Uniunii Europene. Moldova este pregtită să ceară acest drept, cel puţin criteriile stipulate în document sunt respectate de ţara noasatră. Mă refer la economia de piaţă, drepturile omului. Dacă ne uităm la aceste prevederi, putem spune că suntem într-o mare măsură gata de a avea cest drept. Reiterez poziţia lui Iurie Leancă care spune că parucrsul UE este ireversibil „, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului, Liliana Viţu, scrie publika.md.
Potrivit oficialilor UE, Moldova trebuie să respecte principiile democraţiei, drepturile şi libertăţile omului şi supremaţia legii. Parlamentul European cere ca Acordul de Asociere cu Moldova să fie semnat până în iulie cel târziu.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a adresat membrilor Consiliului European, şefi de stat şi prim-miniştri, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, potrivit unui comunicat remis de administraţia prezidenţială de la Chişinău.
Preşedintele Timofti propune ca semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a celui privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, să aibă loc la reuniunea şefilor de stat sau de guvern din UE de la 27 mai. Joi, preşedintele Nicolae Timofti a adresat o scrisoare oficialilor europeni prin care solicită ca semnarea acestui acord să aibă loc nu în luna iunie, aşa cum se anunţa anterior, ci în luna mai.
Pe de altă parte, joi, patru senatori americani au vizitat Republica Moldova cu scopul de a-i oferi acesteia sprijin privind înaintarea Chişinăului spre obiectivul cel mai de preţ la ora actuală pentru această fostă republică sovietică, şi anume, aderarea la UE.
Astfel, senatorii John McCain, John Barrasso, John Hoeven and Ron Johnson s-au întâlnit cu premierul moldovean Iurie Leancă pentru a discuta despre diferite chestiuni de securitate energetică şi despre cum ar putea fi atrase cât mai investiţii americane în Republica Moldova. De asemenea, McCain a declarat că oficialităţile americane pregătesc noi sancţiuni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, în cazul în care el nu va înceta provocările în regiune.