Programul Tomata va continua cu ciclul II. Din ce domeniu sunt beneficiarii? Legumicultură, evident. Tomata II prespune finanțare și pentru culturile din ciclul al doilea de producție, iar această veste bună le-a fost dată legumicultorilor chiar de ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Demnitarul a vizitat un solar, pentru a evalua stadiul producției de roșii de toamnă-iarnă cultivate în spații protejate, notează capital.ro.
Ministrul Agriculturii a postat pe Facebook un videoclip în care a vorbit dintr-un solar unde sunt cultivate roșii. ”Ciclul doi, asta înseamnă sere încălzite, bani, finanțare, și de aceea trebuie săptămâna viitoare să îi sprijinim cu hotărârea de Guvern și pentru ciclul doi. Am venit să mă conving, este normal să vin, să văd. Erau tot felul de povești că nu există ciclul doi în bazinele legumicole din România. Lucru demonstrat: suntem astăzi aici și săptămâna viitoare voi finanța ciclul doi în bazinele legumicole”, a spus demnitarul.
În același context, Ministrul Agriculturii a subliniat că legumicultorii nu vor beneficia de sprijin financiar exclusiv pentru culturile de legume. ”Vești bune pentru legumicultori dintr-un solar din Izbiceni. Vin plățile la a doua tranșă din programul Legume în spații protejate. Solariile din cel mai mare bazin legumicol din România sunt pline cu roșii și alte legume care vor ajunge pe mesele românilor. Am pregătit actul normativ, astfel încât legumicultorii să-și primească banii pentru a doua tranșă din Programul Legume în spații protejate. Susținerea pentru producția românească este calea sigură pentru dezvoltarea României”, a scris Florin Barbu, tot pe Facebook.
Legumicultorii din România au primit deja 3.000 de euro pentru fiecare fermă, suma fiind condiționată de cultivarea unei suprafețe de minimum 1.000 de metri pătrați de legume, cu producția vândută în mod legal. În premieră, în acest an, o jumătate din această sumă a fost plătită mai devreme, pentru a sprijini producătorii în acoperirea costurilor inițiale de investiție în culturi.
Pentru ciclul al doilea de producție, sprijinul acordat prin programul Tomata este de 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei), tot pentru o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați.
Iată, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, căror culturi se adresează schema de ajutor.
a) tomate – Solanum lycopersicum
b) ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar – Capsicum annuum
c) castraveţi – Cucumis sativus
d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris
e) salată – Lactuca sativa
f) spanac – Spinacea oleracea
g) ceapă verde – Allium cepa