E.ON România: Gazele s-ar putea scumpi de la 1 aprilie cu peste 10%

Gazele pentru populație s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi complet liberalizat, astfel că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) ar trebui să intervină pentru a stabili un mecanism de creștere graduală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.
Romania TV
14 feb. 2017, 14:13
E.ON România: Gazele s-ar putea scumpi de la 1 aprilie cu peste 10%

„În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe prețul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creșteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri”, a spus Hajdinjak, potrivit Agerpres.

El a amintit că, anul trecut, Guvernul a stabilit că, de la 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, dar prețul final va fi în continuare reglementat. Între timp, prețurile din piață au crescut, în principal ca urmare a cotațiilor petroliere.

„Dacă ne uităm la evoluția prețurilor din piață de acum, vedem că este nevoie de scumpiri semnificative. Pe termen scurt, dacă Guvernul sau ANRE vor să păstreze prețurile pentru consumatorii finali, este nevoie de intervenții”, a continuat șeful E.ON România.

În opinia sa, cea mai bună metodă este implementarea unui model similar cu cel din sectorul de electricitate, unde, de la un coș de energie 100% reglementat, componenta de piață liberă (CPC) a crescut gradual și va ajunge la 100% la finele acestui an.

„Acest model a mers foarte bine pentru România, a fost o tranziție lină, iar competiția a crescut. Și la gaze ar putea fi implementat un model similar, ceea ce ar însemna că ar fi o componentă reglementată, unde prețul de producție internă ar putea începe de la 60 de lei pe MWh, și o componentă de piață liberă, cum a fost pe piața de electricitate”, a susținut Hajdinjak.

Potrivit acestuia, o altă variantă ar fi ca ANRE să vină cu un nou calendar de liberalizare, însă acest lucru ar însemna să se înceapă de la prețul de 72 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, ceea ce ar însemna automat ca ANRE să declare o creștere de preț.

„Cred că, acum, implementarea unui model cum am făcut la energie electrică ar fi o modalitate inteligentă pentru România. Subliniez din nou că noi nu câștigăm din creșterea prețurilor, avem o marjă clară pe metru cub sau MWh, deci noi nu avem niciun beneficiu din creșterea prețurilor, dar, pentru a proteja clienții, Guvernul trebuie să intervină de la 1 aprilie, pentru că este clar că vor începe probleme”, a precizat Hajdinjak.

El a mai spus că se așteaptă la o creștere a prețului de import, care, în România, este legat de cotațiile petroliere.

„Este clar că va exista o creștere a prețului gazelor de import, deoarece, în România, prețul gazelor de import este încă legat de evoluția barilului de petrol. Prețul petrolului este ridicat și continuă să crească, așa că nu putem decât să vedem un trend ascendent. În această iarnă a fost diferit, din cauza prețului redus al țițeiului de la mijlocul anului trecut, de aceea am și avut o pondere mare a gazelor de import”, a explicat el.

Oficialul E.ON a mai spus că reglementările trebuie respectate indiferent de culoarea politică a Guvernului care se află în funcție.

„Ne așteptăm ca Guvernul să respecte reglementările în vigoare. Nu este posibil ca noi să finanțăm evoluțiile din piață. Pentru mine nu contează dacă este vorba de un Guvern social, liberal sau orice fel de Guvern, mă aștept ca regulile să fie respectate, inclusiv pentru ca România să rămână o țară atractivă pentru investiții. Opțiunea ca noi să finanțăm acest lucru pur și simplu nu este posibilă. Dar Guvernul ar trebui să acționeze pentru protecția consumatorilor. Suntem gata să participăm și să contribuim la orice discuție pe această temă”, a adăugat oficialul companiei.

În luna noiembrie, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, declara că, de la 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat.

El a amintit că prețul plătit de populație este înghețat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută.

„De la 1 aprilie se desființează sistemul de stabilire a prețului prin HG, iar ANRE va stabili o metodologie de formare a prețului pentru consumatorul casnic, în condiții de liberalizare. Acest lucru înseamnă că un consumator de pe piață, indiferent dacă este casnic sau nu, consumă un coș de gaze, unde intră gaze de import, gaze din producția domestică curentă, precum și gaze din depozite. Aceste trei surse formează un coș, care va fi în continuare gestionat de ANRE printr-o metodologie care va obliga furnizorii care alimentează piața casnică să asigure cel mai bun echilibru în sensul păstrării unui preț cât mai mic”, explica președintele ANRE.

El a explicat că tarifele finale vor rămâne reglementate până la 2021, așa cum prevede legea, însă a arătat că din ce în ce mai mulți consumatori vor prefera să își schimbe furnizorul.

„Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce privește tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limită 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul să-și aleagă orice furnizor și orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi prețuri la gaze naturale mai bune decât furnizorul la care este conectat”, a arătat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, modificările care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta prețul plătit de populație.

„Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali — n. r.), nu cred că vom avea un impact deosebit. La ora actuală estimăm că nu va fi niciun impact, prețul gazelor domestice s-a aliniat la prețul internațional și este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o creștere de preț”, mai spunea Havrileț în noiembrie 2016.

Citeşte şi Elcen Bucureşti a folosit atât gaze naturale, cât şi păcură în cele mai geroase zile

 

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Orașul în care casele costă doar 1 euro. Se află la mai puțin de 5 ore de România, are peisaje superbe, iar aici poți duce o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Dezamăgire în rândul musulmanilor americani care l-au sprijinit pe Donald Trump în campanie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara