E.ON România: Nu există pe piaţă gaze la preţuri rezonabile pe termen lung, pentru a fi redus preţul la populaţie de la 1 iulie

E.ON România susţine că în prezent nu există pe piaţă cantităţi de gaze disponibile la preţuri rezonabile şi pe termin lung, astfel încât facturile să scadă de la data de 1 iulie. Cu toate acestea nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare, conform răspunsului companiei, remis, marţi, la solicitarea AGERPRES.
Romania TV
23 iun. 2020, 16:08
E.ON România: Nu există pe piaţă gaze la preţuri rezonabile pe termen lung, pentru a fi redus preţul la populaţie de la 1 iulie

De la 1 iulie, piaţa gazelor va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici nu vor mai plăti preţuri reglementate. Marii furnizori, E.ON şi Engie, au trimis clienţilor lor oferte la preţurile care erau în vigoare şi până acum, în timp ce ministrul de resort, Virgil Popescu, susţine că facturile ar trebui să scadă cu 10-15%.

Citeşte şi: Ministrul Economiei, despre ieftinirea gazelor pentru populaţie. Când vor plăti românii mai puţin

„Preţul final al gazelor naturale pentru perioada de livrare 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 a fost determinat pe baza costurilor cantităţilor deja achiziţionate sau aflate în depozitele de înmagazinare subterană, precum şi a costurilor de achiziţie estimate începând cu 1 iulie a.c., pentru cantităţile rămase de achiziţionat. Ceea ce este foarte important este că oferta noastră este una fermă, preţul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepţia cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări), asigurând acoperirea consumului din sezonul rece, când costurile sunt mult mai mari având în vedere vârfurile de consum şi obligaţia de a înmagazina gaze în depozite” , a susţinut compania.

Reprezentanţii E.ON au explicat că, din consumul casnic pe un an întreg, 80% se înregistrează iarna, diferenţa dintre consumul din timpul verii şi cel din sezonul rece fiind de 1 la 6, iar gazele necesare pentru acoperirea acestui vârf de consum sunt mai scumpe şi sunt achiziţionate de regulă din import, la preţuri mai mari.

„Preţul final al gazului pentru clienţii casnici cuprinde atât costul de achiziţie al gazului de pe piaţa internă, cât şi următoarele costuri suplimentare pentru noi: costul gazului din import pentru acoperirea vârfurilor de consum din perioada rece (să nu uităm că oferta noastră e valabilă 1 an de zile), precum şi costul serviciilor de înmagazinare, al serviciilor de transport, al serviciilor de distribuţie şi al serviciilor de furnizare. Tarifele aferente serviciilor reglementate de transport, distribuţie şi înmagazinare subterană a gazelor naturale reprezintă costuri externe care nu pot fi negociate de compania noastră, fiind stabilite de către ANRE”, potrivit răspunsului.

Costul serviciilor de furnizare are cea mai mică pondere în total şi e aferent reţelei de Centre de Servicii Clienţi şi puncte de informare, Call Centere, portal electronic cu autoservire (Myline) şi restul activităţilor de suport clienţi, respectiv personalul care asigură negocierea contractelor de achiziţii gaze şi managementul activităţii de furnizare, astfel încât clienţii să poată beneficia de cele mai bune produse şi servicii asociate la cele mai mici preţuri. Partea care revine E.ON pentru acoperirea costurilor cu aceste servicii este de circa 7,7 lei/MWh, spun oficialii companiei.

Întrebaţi cum apreciază declaraţiile ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a acuzat companiile de înţelegeri anticoncurenţiale şi a susţinut că Guvernul este pregătit să intervină dacă preţurile finale nu vor scădea în iulie, oficialii E.ON nu au dorit să comenteze, ci s-au rezumat la a spune că vor respecta în integralitate legislaţia.

„E.ON nu consideră ca a încălcat nicio prevedere legală. Respectăm cu stricteţe legislaţia concurenţei în vigoare şi legislaţia în domeniul energiei. Totodată, ne respectăm clienţii şi ne străduim permanent să le oferim servicii de calitate la preţuri corecte, acestea fiind valori fundamentale ale companiei noastre”, a fost răspunsul reprezentanţilor companiei.

De asemenea, întrebaţi cum poate un consumator să obţină un preţ mai mic, oficialii companiei au amintit că aceştia pot alege o altă ofertă concurenţială, fie a E.ON, fie a altui furnizor, acesta fiind unul dintre beneficiile liberalizării pieţei.

„Ca o recomandare pentru clienţi: atunci când vor să compare ofertele furnizorilor, întotdeauna să se uite la preţurile de furnizare publicate, la durata ofertei şi condiţiile în care preţurile ofertate pot fi modificate. Totodată, să nu uite să compare şi serviciile suplimentare oferite de fiecare furnizor în oferta sa, cum ar fi de exemplu accesul la Centre de Relaţii cu Clienţii, la servicii online, modalităţile de plată disponibile, asistenţa oferită etc. Astfel, se vor putea raporta la un preţ final adaptat nevoilor proprii. Reamintim faptul că oferta noastră este una fermă, preţul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepţia cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări)”.

SURSĂ: AGERPRES

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?