Cafeaua face parte din rutina dimineţii multor români. Dar în această perioadă, din cauza temperaturilor caniculare, consumul de cafea este nerecomandat de medici. În perioadele caniculare, se recomanda consumul de lichide, cu precădere apă, pentru a evita deshidratarea.
Cafeaua în sine nu este un produs nociv, din contră, spune medicul din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt – Dragoş Toader, pentru Adevărul.
„Şi cei mai mari hipertensivi pot să bea o ceaşcă-două de cafea, ideea este să fie cafea naturală şi să se bea în timp, de la o jumătate de oră – o oră – o oră şi jumate, adică să nu fie sorbită în două-trei mişcări. Atunci (n. red. – când se consumă în timp foarte scurt) produce vasodilataţie excesivă, tahicardie, creşte pulsul foarte mult, hipertensiune şi poate produce accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut”, a explicat medicul.
Citeşte şi: „Post” de cafea. Ce se întâmpla în organismul tău daca nu bei cafea o lună
„Cafeaua e recomandat să o consumi dimineaţă, o cafea de 100 ml, dar după ce mănânci. Şi, la fel, după-amiază, pentru că timpul de înjumătăţire şi de eliminare a cofeinei e undeva la 6 ore, de aceea spunem că nu e bine să bei seara, că nu mai dormi“, mai spune medicul.
Citeşte şi: Sarea în bucate! Fabulos, ce se întâmplă dacă pui sare în cafea, sticla de ulei sau paharul de vin
Consumul unei ceşti de cafea în mai puţin de 10 minute poate produce tahicardie. „Creşte pulsul, pulsul crescut duce la hipertensiune arterială, loveşte în vase şi oricând poţi să faci infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Adică modul în care consumi produsul cafea şi tipul de cafea devin la un moment dat periculoase. Dacă ştii s-o consumi, cafeaua, ca şi vinul, de altfel, are o serie întreagă de efecte benefice“, a mai spus medicul.