E România în pericol în cazul unui accident la reactorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina? Ţara spre care se îndreaptă norul radioctiv

Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina a tras un semnal de alarmă privind consecinţele grave în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie, unde a izbucnit un incendiu puternic în urma bombardamentelor militarilor ruşi.
Filip Stan
04 mart. 2022, 23:12
E România în pericol în cazul unui accident la reactorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina? Ţara spre care se îndreaptă norul radioctiv

E România în pericol în cazul unui accident la reactorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina? E întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor, mai ales ale celor care au trăit momentele terifiante de la accidentul nuclear de la Cernobîl.

A fost teroare mondială în a noua zi de război în Ucraina, după ce rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa. Un incendiu violent a izbucnit în urma bombardamentelor, la centrala din regiunea Zaporojie.

„Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl”, avertizează ministrul ucrainean de externe.

Președintele Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară și a avut o discuție de urgență cu președintele SUA Joe Biden.

Citeşte şi: Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, capturată de ruși. „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl” 

Experţii Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina au anunţat că au efectuat calcule amănunţite pentru a stabili ce s-ar putea întâmpla în cazul unui accident nuclear.

„Modelul de distribuţie şi traiectoria de mişcare a masei de aer de la complexul industrial nucleare Zaporojie extins pe un interval de nouă ore (IMPORTANT: în cazul unui posibil accident nuclear).

Suprafaţa dată a fost obţinută prin modelarea unei diseminări a descărcărilor într-unul dintre scenariile unui accident grav în care este avariată zona activă a reactorului uneia dintre unități din cauza pierderii agentului de răcire şi a descărcărilor datorate incidenței.

Calculele realizate prin sistemul european JRODOS şi ARGOS (din Norvegia) au la bază estimări pentrur următoarele trei zile.

Potrivit rezultatelor calculelor primite de la specialiştii DNTC YARB şi DSA (Norvegia), direcţia de răspândire a norului radiactiv este spre sud-est, în direcţia graniţei cu Rusia, pe oi distanţă de 1.100 de kilometri de la centrala nucelară.

Direcția ulterioară a deplasării norilor este ușor diferită din cauza diferențelor dintre datele de weekend pentru modelare”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina. 

Citeşte şi: Vladimir Putin, avertisment pentru vecinii Ucrainei: „I-aş sfătui să nu escaladeze situaţia”

Cât de importantă este centrala nucleară de la Zaporijie pentru Ucraina

Situată în apropierea orașului Enerhodar de pe malul Niprului, unitate de la Zaporijie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume.  Are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe, conform Hotnews.

Centrala de la Zaporojie se află la aproximativ 200 de kilometri de Donbas și 550 de kilometri sud-est de Kiev.

Construită între 1984 și 1995, centrala nucleară de la Zaporojie genera pe timp de pace 20% din cantitatea totală de electricitate produsă în Ucraina și aproape jumătate (site-ul power-energy.com estimează procentul la 40%) din energia generată de centralele nucleare ucrainene.

Astfel, dacă Rusia va închide complet centrala, sistemul energetic al Ucrainei va avea serios de suferit, cu implicații atât asupra civililor, dar și a altor structuri strategice.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată încă de joi, din prima zi a invaziei, de către armata rusă.

Există ameninţare privind scurgerea de radiaţii de la centrala nucleară de la Zaporijie?

Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA) a anunțat vineri dimineața că infrastructura esențială a centralei nucleare de la Zaporojie nu a fost afectată de incendiul din cursul nopții și nu s-au înregistrat variații ale nivelului de radiații, un anunț asemănător fiind făcut de agenția ucraineană de reglementare în domeniul energetic.

Statele Unite au declarat de asemenea că nu au detectat un nivel neobișnuit de radiații în jurul centralei. Jennifer Granholm, secretarul american al energiei, a afirmat că reactoarele de la Zaporojie „sunt protejate de structuri de protecție puternice și reactoarele sunt închise în siguranță”.

Tony Irwin, expert în siguranță nucleară și profesor la Universitatea Națională a Australiei, a declarat pentru The Guardian că reactoarele nucleare cu apă sub presiune (PWR) folosite de centrala de la Zaporojie sunt „mult mai sigure” decât reactoarele de la Cernobîl unde a avut loc cel mai cunoscut accident nuclear din istorie.

Reactoarele de tip PWR au structuri de protecție mari și sisteme de anti-incendiu automate, explică acesta, adăugând că un alt element de siguranță îl reprezintă faptul că aceste reactoare au două circuite de alimentare separate și sisteme de răcire de urgență.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dinu Maxer și Magdalena Chihaia au stabilit data nunții. Marele eveniment va avea loc în anul 2025
Bzi.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani
Fanatik.ro
Șase zodii trag lozul norocos până la finalul lunii ianuarie. Belșug și fericire pentru Berbeci, Fecioare și Balanțe
Capital.ro
România a pierdut artistul suprem. A lăsat un gol imens în toată țara: Vă rog, aplauze!
Playtech.ro
Trucul ca să cureți în mai puțin de 5 minute grăsimea întărită din cuptor. Amestecul ieftin care îl face ca nou
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Lucrurile care îi scot din sărite pe românii care circulă pe autostradă: „Se crede buricul pământului” / „A început să îmi fie frică”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Divorț secret în showbiz! O cunoscută artista de muzică populară s-a despartit de soț fără să știe nimeni
Spynews
Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient
Evz.ro
Doliu in lumea modei. A murit un nume de referință
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
kanald.ro
Accident rutier grav provocat de o șoferiță în vârstă de 18 ani, în Vâlcea. Tânăra a lovit un bătrân și a fugit
Cancan.ro
Demisie-ȘOC la Kanal D! Bursucu nu mai prezintă Roata Norocului, iar motivul este halucinant 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă ordin României. Decizia care aruncă în aer o țară întreagă: Singura opțiune!
StirileBZI
Taxele și impozitele cresc începând cu anul 2025! Cât vor plăti românii
Prosport.ro
FOTO. Iubita cu 24 de ani mai tânăra a milionarului Paszkany, apariție incendiară într-o rochie decoltată
stirilekanald.ro
Se scumpesc produsele la raft din cauza noilor taxe! Avertismentul sindicatelor din industria alimentară
substantial.ro
Sheila Fox, găsită în viață după 52 de ani de la dispariție în Marea Britanie
MediaFlux
Veste care a aruncat America ÎN ȘOC! Biden a convocat DE URGENȚĂ Consiliul de Securitate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Viitorul este luminos: 10 inovații care ne vor fascina în 2025