Cardinalul de Ghana, Peter Turkson, este preşedintele Consiliului Pontific pentru Justiţie şi Pace. „El este considerat papabil de când a fost numit în acest post, în 2009, de Benedict al XVI-lea. Au existat mai multe speculaţii că noul papă va veni din Africa, ca încercare a Bisericii Catolice de modernizare”, scrie The Guardian.
Cardinalul de Ghana este favorit la casele de pariuri, alături de Angelo Scola, arhiepiscopul de Milano.
De altfel, se pare că Turkson ar fi declarat: „Dacă Dumnezeu doreşte să vadă un papă negru, atunci Slavă Domnului”. În 2008, în contextul alegerii lui Barack Obama ca preşedinte al SUA, Turkson a fost întrebat dacă a venit vremea şi pentru un papă negru. „De ce nu?”, a răspuns acesta, potrivit Policymic.com.
Turkson nu ar fi primul papă din Africa. Potrivit Guardian, se pare că au existat trei suverani pontifi africani în primii ani ai creştinismului: Papa Victor I, Papa Miltiades şi Papa Gelasius.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat, luni, un „nou Papă pentru Paşti”, după demisia lui Benedict al XVI-lea, care va intra în vigoare la 28 februarie.
Scaunul suveranului pontif va fi vacant până când este ales un succesor, informează Reuters. În aceste condiţii va fi organizat un conclav pentru desemnarea unui nou suveran pontif.
Desemnarea unui nou papă se face de către un conclav secret de cardinali, într-o încăpere din Vatican. Buletinele de vot sunt anonime, pe fiecare fiind imprimat cuvântul „eligo” (aleg). Numărarea voturilor secrete se face în prealabil de o comisie alcătuita din trei membri. Pentru a fi ales, noul papă trebuie să întruneasca două treimi plus un vot.
Atunci când unul dintre candidaţi întruneste majoritatea necesară, buletinele de vot sunt amestecate cu paie uscate şi aprinse în sobă. Pe hornul special din Capela Sixtină iese un fum alb care vesteşte mulţimii că lumea catolică are un nou papă.
Imediat dupa aceea, unul dintre cardinali iese pe balconul Domului şi anunţă: „Annuntio vobis gaudium magnum – habemus Papam!”, rostind şi numele celui ales.
Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani şi nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.
Papa Benedict al XVI-lea a anunţat luni că va demisiona pe 28 februarie. Liderul Bisericii Catolice a spus că nu mai are „forţele” necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale.
„Demisionez în deplină libertate şi sunt pe deplin conștient de gravitatea acestui gest”, a spus suveranul pontif.