E uluitor ce se întâmplă în corpul uman dacă renunți să mănânci pâine. Pentru că reprezintă principala sursă de carbohidrați la care apelăm, dar și un produs alimentar care “merge cu aproape orice”, eliminarea pâinii din alimentație se va resimți puternic în organism, efectele fiind deopotrivă bune, dar și rele. Iată ce se întâmplă cu corpul tău dacă excluzi pâine din alimentație!
Reducerea consumului de carbohidrați induce, aproape imediat, scăderea în greutate. Pentru depozitarea fiecărui gram de carbohidrat în organism (sub formă de glicogen) este necesară de trei-patru ori cantitatea acestuia în apă, motiv pentru care, odată eliminați carbohidrații, retenția de apă în organism scade semnificativ, explică nutriționistul Marie Spano.
Spre exemplu, pâine din cereale integrale este o sursă excelentă de fier, magneziu și de vitamina B, ajutând la menținerea nivelului de energie în organism. Motiv pentru care a elimina acest produs, fără a oferi altceva în schimb organismului, induce starea de oboseală sporită, de lipsă de energie.
Carbohidrații sunt principala sursă de energie a creierului uman. Când o persoană reduce sau chiar elimină carbohidrații din regimul său alimentar, corpul uman începe să consume depozitele de glicogen. După epuizarea lor, începe să descompună țesutul adipos în căutarea de mici fragmente de carbon.
Toate acestea echivalează cu apariția unor semne mai puțin plăcute cum ar fi respirația urât mirositoare, gură uscată, oboseală, amețeală, insomnia și o stare generală de sfârșeală.
Spre exemplu, un studiu publicat în revista de specialitate Plos One arată că carbohidrații rafinați, care influențează direct nivelul de acid palmitoleic din corp, cresc automat riscul de apariție a bolilor de inimă și a diabetului zaharat de tip II, în timp ce carbohidrații proveniți din produse din cereale integrale au capacitatea de echilibra colesterolul din sânge și chiar de a diminua riscul apariție bolilor cardiace, a atacului vascular cerebral, al obezității și al diabetului.
Din aceste motiv este recomandată eliminare carbohidraților rafinați din alimentație, dar păstrarea unei cantități măcar minime de carbohidrați complecși, proveniți din produse făcute din cereale integrale.