E-uri din alimente de care trebuie să ne ferim

Cele mai dăunătoare E-uri trebuie atent nominalizate, mai ales că toate substanțele de acest gen din alimente pot fi nocive la un moment dat. În mod normal, orice produs care conține E-uri trebuie evitat, întrucât aceste substanțe sunt compuși chimici care, consumați frecvent, sunt nocivi pentru sănătatea organismului uman.
Romania TV
07 aug. 2018, 05:48
E-uri din alimente de care trebuie să ne ferim

Este absolut necesar să cunoaștem ce sunt E-urile și, mai ales de unde provin aceste substanțe. De asemenea, pentru a ne da seama care sunt cele mai dăunătoare E-uri trebuie să facem o departajare între E-uri nocive și E-uri inofensive.

Cele mai dăunătoare E-uri

Există mai mult categorii de E-uri dăunătoare și, pentru a ne proteja sănătatea, este indicat să le evităm pe toate. E-urile dăunătoare se împart în:

  • E-uri dăunătoare pe segmente – există E-uri care sunt foarte dăunătoare doar pentru o parte componentă a organismului uman. Aceste E-uri afectează fie anumite organe, fie anumite funcții ale corpului, fie anumite substanțe pe care le deținem și care ne optimizează organismul.
  • E-uri dăunătoare per ansamblu – aceste E-uri sunt foarte periculoase pentru că pot crea dezechilibre serioase ale organismului. Un consum mare de E-uri de poate destabiliza astfel încât să avem o stare șubredă de sănătate, o stare generală de rău, să ne confruntăm cu diverse dureri și afecțiuni, cu indispoziție, anxietate sau depresie. Când astfel de simptome se instalează simultan înseamnă că ați consumat într-o cantitate generoasă E-uri dăunătoare per ansamblu.
  • E-uri cancerigene – acestea sunt cele mai periculoase E-uri pentru că un consum sporit va conduce inevitabil a dezvoltarea celulelor canceroase și la instalarea bolii în anumite zone sau metastazat.

Deși este foarte recomandat să evităm pe cât posibil alimentele care au în componența lor E-uri, nutriționiștii și medicii generaliști alcătuiesc periodic liste revizuite de E-uri foarte dăunătoare. Printre acestea se numără:

  • E102 – tartrazina este un colorant galben, monoazoic, care se folosește sub formă de sare. Acesta este întâlnit în muștar, sosuri și condimente, dar și în alimentele care au nevoie de o intensificare a culorii. E102 are un impact major asupra sistemului nervos, fiind responsabil pentru mai multe astfel de afecțiuni. Tartrazina poate provoca migrene, tulburări de vedere, oboseală nejustificată și tulburări digestive.
  • E123 – este probabil cel mai periculos aditiv alimentar pe care îl putem ingera, fiind un colorant roșu, azoic. Cunoscut și sub denumirea de amarant, acest compus chimic este foarte cancerigen și foarte periculos pentru consum, mai ales la copii. E123 se găsește în mai multe sortimente de băuturi, dulciuri și chiar medicamente. Acesta poate provoca mai multe afecțiuni ca hipertensiune, insuficiență renală, afecțiuni ale ficatului și mai multe tipuri de cancer. În mai multe țări, printre care și Statele Unite ale Americii, Norvegia sau Suedia amarantul este interzis.
  • E131 – este un colorant albastru folosit cu precădere în dulciuri și produse de patiserie, dar și în condimente pudră. Această substanță poate provoca numeroase alergii severe, dermatite sau chiar insuficiențe respiratorii grave.
  • E128 – este un colorant roșu care se folosește foarte mult în industria alimentară, în produsele din carne (mezeluri și semipreparate). Acest colorant este interzis în SUA și Australia pentru că este dovedit faptul că are efect mutagen. Această substanță este de o toxicitate foarte mare dacă este consumată în cantități mai mari de 10 miligrame.
  • E153 – cărbunele vegetal este un aditiv alimentar destul de controversat pentru că încă nu se știe dacă acesta este inofensiv sau periculos. Cert este că E153 are un impact major asupra tractului digestiv și, mai ales, asupra stomacului. Deși sunt mulți cei care mizează pe rolul de calmant al cărbunelui activ, au fost înregistrare mai multe cazuri în care această substanță a fost respinsă de către organismul uman, astfel apărând mai multe alergii și intoleranțe.
  • E249 – este un conservant folosit în brânzeturi, mezeluri, semipreparate și alimente cu un conținut mare de sare, în general. Acest aditiv poate provoca alergii, cancer și boli neurologice severe.
  • E621 – este, de fapt, glutamatul folosit în condimente, sosuri, mâncare instant și în mai multe  produse congelate. Acest aditiv este cancerigen, cu efecte negative dovedite asupra sistemelor nervos și circulator. Această substanță poate intensifica depunerile pe vasele de sânge.
  • E954 – este cel mai folosit îndulcitor sintetic, prezent în foarte multe dulciuri, în gumă de mestecat, băuturi acidulate și în produse de patiserie. Zaharina este foarte toxică pentru cardiaci și pentru cei ce se confruntă cu afecțiuni ale sistemelor digestiv și excretor.

Cum ne ferim de cele mai dăunătoare E-uri?

Acum că am stabilit care sunt cele mai dăunătoare E-uri, dar și ce efecte au acestea asupra organismului uman, trebuie să învățăm să le evităm. Pentru a ne feri de aceste substanțe dăunătoare este indicat să știm câteva reguli de bază:

  • Evitați produsele din comerț – dacă aveți posibilitatea, folosiți cât mai rar produsele din comerț și consumați-le pe cele făcute în casă. Aici sunt incluse mare parte din produsele care necesită conservare – murături, zacuscă, carne la conservă, mâncare semipreparată. De asemenea, evitați să cumpărați produse din import, căci acestea sunt adesea tratate cu substanțe chimice pentru a rezista intacte cât mai mult timp.
  • Citiți etichetele – când mergeți la cumpărături, alocați-vă un timp suficient cât să analizați etichetele tuturor produselor pe care le cumpărați. Nu cumpărați alimentele în grabă pentru că puteți avea neplăcuta surpriză de a constata că acestea sunt pline de E-uri foarte dăunătoare. Citiți lista cu ingrediente și asigurați-vă că le cunoașteți pe toate. Nu cumpărați produse care conțin ingrediente care vă sunt străine și nu ezitați să cereți lămuriri în acest sens.
  • Prețul este un indiciu – prețul poate fi foarte grăitor atunci când vine vorba de alimente bogate în E-uri foarte dăunătoare. Cu cât un produs este mai îmbogățit chimic, cu atât prețul acestuia va fi mai mic. Atenție, nu tot ce este foarte scump este bun: există alimente care au un preț accesibil tocmai pentru că la producerea lor s-au folosit foarte puține ingrediente sau deloc. Trebuie să aveți în vedere că un produs alimentar cât mai pur are un preț mai piperat datorită conținutului lui nutritiv deloc afectat.
  • Termenul de valabilitate – dacă un produs alimentar are un termen de valabilitate foarte mare, este foarte posibil ca acesta să aibă în componența sa mai multe E-uri dăunătoare, cu precădere conservanți. În mod normal, un produs alimentar are un termen de valabilitate rezonabil, iar orice vi se pare exagerat este mai bine să evitați.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Anunțul momentului pentru toți clienții Digi RCS RDS, Vodafone și Orange. A devenit obligatoriu în România
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Spaghetele perfecte pentru toată familia. Se pregătesc în timp record
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
VERDICT BĂSESCU. Nimeni nu credea că vom trăi momentul: N-a picat din cer
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat din Iași cercetat pentru muncă forțată a trei persoane cu dizabilități
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'