Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România a achiziţionat, în cursul lunii august, 32 de produse tip supe instant din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestui tip de produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor.
„Ingredientele regăsite în compoziţia supelor instant analizate sunt următoarele: legume deshidratate (cantitatea variază de la 1% la 12%), paste făinoase (cantitatea variază de la 50% la 93%), grăsime de pui (cantitatea variază de la 0,8% la 2%), carne de pui deshidratată (cantitatea variază de la 0,2 % la 0,5 %). Apoi, acestea mai conţin carne de vită deshidratată/pudră (cantitatea variază de la 0,4% la 5,1%), arome artificiale de pui, praf de zer, sare iodată, zahăr, maltodextrină, lactoză, proteine din lapte, potenţiatori de gust şi aromă, coloranţi, acidifianţi, agenţi de afânare, antioxidanţi, agenţi de îngroşare.
Dintre ingredientele menţionate mai sus, cele mai utilizate sunt: monoglutamat de sodiu care produce dureri de cap, slăbiciune şi este subiectul mai multor studii din cauza unor suspiciuni asupra efectelor nocive pe care le are asupra sănătăţii, dar şi grăsime vegetală de palmier parţial hidrogenată. Uleiul de palmier parţial hidrogenat conţine acizi graşi de tip trans, aceştia putând creşte nivelul colesterolului nociv (LDL), fapt ce poate duce la apariţia afecţiunilor cardiace şi a cancerului la colon”, a explicat dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România.
Sare şi aditivi din plin
Un alt semnal de alarmă tras de reprezentanţii APC este acela că producătorii de supă la plic utilizează prea multă sare în conţinutul acestor produse, lucru nespecificat pe etichetă.
„La unele produse, condimentele sunt înscrise în mod generic şi nu este menţionat tipul condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanţelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment”, precizează dr. Stanciu.
„Sarea este o componentă esenţială şi indispensabilă organismului uman. Într-o societate tot mai tehnologizată, grăbită şi adeptă a unei alimentaţii fast-food, excesul de sare este frecvent întâlnit. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare şi au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură şi cu alte afecţiuni agravate de retenţia de apă provocată de sare: insuficienţă cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecţiuni ale rinichilor şi litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc.”, a explicat dr. Silviu Bănăţeanu, medic specialist medicină de familie, colaborator al APC România.