S-a întâmplat în Rezervația Tangkoko de pe insula indoneziană Sulawesi, în 2011. Naruto a luat camera când fotograful britanic David Slater a lăsat-o nesupravegheată.
La vremea respectivă au fost o grămadă de dezbateri pe tema obținerii de drepturi de autor de către maimuță. Activiștii pentru drepturile animalelor spuneau că ar trebui să beneficieze de ele. Ei își doreau o hotărâre judecătorească care să permită rezervației să administreze toate veniturile din fotografiile respective în beneficiul maimuței.
Cam șapte ani au durat disputele pe această temă legată de drepturile de autor. Fotograful David Slater spunea la vremea aceea că are tot dreptul de copyright fiindcă el e cel care a călătorit către Indonezia, s-a împrietenit cu un grup de macaci sălbatici și el a instalat echipamentul și a făcut fotografia să pară un selfie. El a cerut instanței să respingă cazul și a spus că drepturile de autor britanice obținute de compania sa, Wildlife Personalities Ltd., ar trebui să fie onorate în întreaga lume – după ce imaginile au fost difuzate pe scară largă, inclusiv pe Wikipedia. La rândul său, Wikipedia Commons a postat fotografiile și a refuzat să le scoată, susținând că drepturile sunt deținute de un animal, dar fiindcă el nu le poate beneficia de ele cu adevărat, atunci imaginile sunt în domeniul public.
Fotograful Slater a spus că acest lucru i-a adus o pierdere de cel puțin 10.000 de lire sterline și că job-ul lui de fotograf de natură sălbatică era prejudiciată.
În cele din urmă, după mai multe decizii contestate și reevaluate, judecătoria a stabilit că o mai maimuță nu poate deține drepturi de autor.
Slater s-a declarat, în cele din urmă, încântat de impactul ședinței foto în sine: „A fost nevoie de șase ani pentru ca intenția mea inițială să devină realitate, care era de a evidenția situația maimuțelor și de a o aduce în lume. Nimeni nu auzise de acestea. Maimuțele, în urmă cu șase ani, erau până la ultimele mii… Localnicii obișnuiau să le prăjească, dar acum le iubesc, o numesc „maimuța – selfie”. Turiștii sunt acum în vizită și oamenii văd că există un beneficiu mai mare pe termen lung pentru comunitate decât doar împușcarea unei maimuțe”.