Ea e profesoara de matematică care și-a răsplătit elevii cu note mari la BAC din propriul salariu. „Încerc să-i fac să învețe cu plăcere, să vină cu drag la ore”

O profesoară de matematică din Turda, Cluj, a fost atât de mândră de elevii săi, care au luat note mari la Bacalaureat, încât i-a premiat din propriul său salariu.
Alina Costache
22 iul. 2024, 10:25
Ea e profesoara de matematică care și-a răsplătit elevii cu note mari la BAC din propriul salariu.

Alexandra Avasicei are 28 de ani și e profesoară de matematică în municipiul clujean Turda, la Colegiul „Emil Negruțiu”. Profesoara are un mod interactiv de a preda matematica, prin care-i face pe elevi să meargă la ore cu plăcere.

„Am avut noroc și de copii cărora le-a plăcut Matematica și care au învățat-o cu plăcere. Este adevărat, modul în care predau materia este unul cât se poate de interactiv. Încerc să-i fac să învețe cu plăcere, să vină cu drag la ore”, a dezvăluit Alexandra.

Profesoara are discuții libere cu elevii pe care i-a învățat să pună întrebări de fiecare dată când nu înțeleg ceva. „Cum nu mai există teze, trebuie să îi evaluez într-un fel. Să știu care este nivelul la început de an, dar și la începutul fiecărui modul. Iar apoi, în funcție de rezultate, vedem ce avem de făcut”, a spus ea.

Citește și Se dau 300 de lei pe lună pentru aceşti copii. Ce este „Bursa de rezilienţă 2024”

Profesoara de matematică le-a dat elevilor bani pentru rezultatele de la BAC

După simulări, unul dintre elevi a întrebat-o pe profesoară de ce nu-l recompensează făcându-i un plin la mașină. Și de aici i-a venit ideea cu recompensele după BAC. „Nu mi s-a părut obraznic sau impertinent… propunerea lui chiar m-a amuzat. Și am intrat în joc. După ce m-am gândit câteva momente, le-am spus tuturor că cine ia note mari la Bacalaureat va primi un premiu în bani. Mai exact, cine ia 10 la Bac primește 500 de lei”.

„Au crezut că glumesc. Așa că am venit cu explicații. Am vrut să-i mobilizez să dea tot ce au mai bun din ei. Pentru că am văzut că mulți au potențial. Și, pentru că am în clasă copii care muncesc în vacanțe ca să câștige un ban în plus pentru familiile lor, m-am gândit că premiul i-ar ajuta mult”.

Apoi, au început să curgă întrebările din partea elevilor. „Dar dacă luăm 9,90? Mai luăm premiu?”.

„Le-am spus așa: cine ia la matematică între 9 și 9.50 primește 100 de lei. Cine ia note de la 9.50 în sus până aproape de 10 primește 250 de lei. Cine ia 10 curat câștigă și premiul cel mare”, le-a spus profesoara.

Când au auzit de posibilitatea de a fi premiați, elevii s-au pus serios pe învățat, a spus Alexandra. „Am observat o schimbare în comportamentul lor. Pe tot parcursul anului până în Bacalaureat au fost mai atenți, mai activi la oră, mai interesați. Cred că au învățat mai mult decât ar fi făcut-o dacă nu era în joc acest premiu”.

Cinci elevi au reușit să ia peste nota 9 la examenul de Bacalaureat. „Un singur elev, Lucas, nu a vrut să primească bani pentru nota obținută. A luat nota 9.80, fără să se pregătească în plus, fără meditații, ci doar cu ce a învățat la clasă. Mi-a spus că nu poate accepta premiul de 250 de lei, căci succesul său se datorează efortului depus de mine”.

„A luat 9.95, iar nota a fost premiată cu 300 de lei. Am făcut o excepție, căci era evident că un profesor corector, din cei doi, îi dăduse zece”.

În total, profesoara le-a dat elevilor 900 de lei pentru rezultatele de la BAC. „Am avut doi copii care au primit 250 de lei, unul care a primit 300 de lei și unul care a primit 100 de lei. Am pus deoparte bănuți în fiecare lună. Într-o lună mai mult, în alta mai puțin.. orice surplus se ducea în pușculița copiilor”, a povestit Alexandra.

Profesoara a mai spus că i-a făcut mare plăcere să le facă elevilor ei o astfel de surpriză, așa cum și ei i-au făcut prin interesul acordat învățăturii și notele primite.  „Sunt copii buni și muncitori, care provin din familii cu venituri medii și care lucrează în vacanțe să câștige un ban în plus. Mi-am adus aminte de mine când eram de vârsta lor. Nici eu nu am avut prea mulți bani, mai ales că pe vremea aceea nu existau burse. Și eu am terminat tot un liceu tehnologic, însă am reușit să intru la Universitate, la Babeș-Bolyai, la mate-info. Asta le-am spus și elevilor mei mereu. Nu contează ce liceu faci, contează să te ții de carte, să înveți în plus, să te intereseze, să-ți dorești să ajungi undeva în viață”.

Și colegii profesori ai Alexandrei i-au apreciat gestul foarte tare și chiar au lăudat-o. „În școală ideea a fost apreciată. Însă, pentru că povestea aceasta s-a viralizat cumva, au apărut pe internet și comentarii contra. Dar, mie mi s-a părut o idee bună și iată, am avut rezultate. Chiar mă bucur că am procedat așa”, au scris reprezentanții colegiului.

„Ideea conform căreia nu ar trebui să-i motivăm pe copii să învețe oferindu-le bani este cu dus și întors. Căci există situații și situații. Eu, una, am considerat că, dacă pot face ceva să-i impulsionez, orice în plus față de materia pe care le-o predau, o voi face. Și iată că am tras cu toții lozul câștigător. Consider că a fost un gest mic, însă cu rezultate fantastice”, a mai spus profesoara.

Citește și Anul şcolar 2024-2025. Se scurtează vacanţa mare. Data la care încep cursurile în toamnă și câte zile de vacanță vor avea elevii

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH