Ea este Maria Dănilă, prima româncă care a cucerit Vârful Annapurna din Himalaya. Clubul Alpin Român – Braşov a anunțat miercuri după-amiază că alpinista Maria Dănilă este prima româncă care a reușit să cucerească Vârful Annapurna din Himalaya.
Conform oficialilor Clubului de alpinism din Brașov, românca a făcut parte dintr-o echipă nepaleză şi a urcat însoţită de şerpaş. Maria Dănilă a ajuns cu greu la peste 8.000 de metri altitudine respirând cu ajutorul buteliei cu oxigen.
„Pe 15 aprilie, în jur de 11:20, la puţin timp după rope fixing team, am ajuns şi eu pe vârf. Am făcut parte din echipa celor de la Imagine Nepal, am urcat cu şerpaş şi oxigen. Ziua vârfului a fost foarte grea pentru ca am plecat din lower C3 direct, care e pe la 6200m…şi ultimele 3-400 metri am aşteptat după rope fixing.. aşa încât doar urcarea a durat vreo 17 ore”, a transmis alpinista Maria Dănilă printr-un mesaj publicat de Clubul Alpin Român – Braşov, a cărui membră este de foarte mulți ani.
Chiar dacă are 58 de ani, Adrian Laza face în continuare alpinism de performanţă în Himalaya şi a trăit experienţe cutremurătoare în expediţiile sale prin care a cucerit opt vârfuri de peste 8.000 de metri. I-au îngheţat ochii şi degetele şi a văzut cadavrele altor alpinişti răpuşi din cauza epuizării şi vremii extreme.
De profesie inginer silvic, Adrian Laza este din Dragomireşti – Neamţ, însă s-a stabilit în Canada. Pe 1 iulie, a cucerit Nanga Parbat sau „Muntele Golaş”, după cum i se mai spune vârfului de 8.125 de metri, al noulea din lume ca altitudine. În rândul celor pasionaţi de expediţii e cunoscut şi drept „ucigaşul de oameni”. Alpinistul britanic Albert F. Mummery, primul care a încercat să urce pe acest masiv, a murit în timpul ascensiunii în 1895. De asemenea, alţi 30 de oameni au murit pe Nanga Parbat din cauza condiţiilor extreme de vreme şi a avalanşelor, până când vârful a fost cucerit de austriacul Hermann Buhl în 1953, potrivit Enciclopediei Britanica.
Alpinistul român şi-a trecut în cont al optulea vârf de peste 8.000 de metri altitudine, patru dintre aceştia fiind cuceriţi în 2021. În expediţiile sale, a trăit şi clipe dramatice, îngheţându-i ochii şi degetele. A văzut şi cum se moare deoarece pe traseu a trecut pe lângă cadavrele altor oameni răpuşi de epuizare şi de condiţiile meteo extreme.
În ascensiunea pe cel mai înalt vârf de pe Terra, Chomolungma, a trecut pe lângă cadavrele unor alpinişti şi a suferit un şoc, privind cum se stingea americanul Roland Yearwood. Soţia a destăinuit că a fost nevoie de trei luni până când şi-a revenit complet, crezând că nu va mai merge în Himalaya.
„La lumina lanternei zăresc şi primul alpinist fără viaţă pe partea stângă a traseului. E agăţat de coardă de picioare. Picioarele îi sunt în cărare şi aproape calci pe el dacă nu eşti atent (…) Stă acolo de anul trecut. Am sperat că mă pregătisem pentru asemenea „întâlniri“ pentru că, la fel ca oricare alpinist ce se pregăteşte pentru Everest, am citit despre şi am văzut poze cu alpinişti decedaţi anii trecuţi şi rămaşi în sau aproape de traseu”, a precizat Adrian Laza în însemnările sale numite „File de jurnal pe Everest“, potrivit Adevărul.