„Avem nevoie de mai multe politici active de promovare a egalităţii de gen, care să fie însoţite de campanii de informare. Fac apel pe această cale la Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, să pună în practică măsuri eficiente de combatere a discriminării cu care se confruntă femeile şi, în special, tinerele mame”, a afirmat, joi, Elena Băsescu, într-un comentariu postat pe site-ul său.
Ea argumentează că din cauza crizei s-a accentuat discriminarea de gen în câmpul muncii, situaţie probată de studii şi cercetări recente în domeniu.
„Preferinţa pentru angajaţii de sex masculin nu este un lucru nou, iar discrepanţele între remuneraţia primită de un bărbat şi cea a unei femei pentru activităţi similare s-au accentuat în perioada crizei. Însă faptul că acum li se cere femeilor să aleagă efectiv între un loc de muncă şi a da naştere unui copil este un fenomen revoltător, mai ales în contextul declinului demografic cu care România se confruntă”, afirmă europarlamentarul PDL.
Fiica preşedintelui este ea însăşi însărcinată cu o fetiţă, naşterea fiind aşteptată în septembrie.
De asemenea, ea face referire la faptul că 3% dintre femeile angajate din România au fost puse în situaţia de a da declaraţii în faţa angajatorului că nu intenţionează să facă un copil într-o anumită perioadă de timp, cazurile nefiind însă sesizate autorităţilor competente.
Elena Băsescu arată şi că tot mai multe tinere mame întoarse din concediile de maternitate sunt puse în situaţia de a renunţa de „bunăvoie” la slujba respectivă sau să accepte reducerea salariului ori condiţii care le dezavantajează.
Eurodeputatul democrat-liberal face referire şi la faptul că, potrivit rapoartelor UE, diferenţa între rata de ocupare a bărbaţilor şi femeilor în România este de peste 10%, această discrepanţă fiind printre cele mai mari din statele UE.
„Femeile nu trebuie să fie avantajate în raport cu bărbaţii, iar criteriile de selecţie trebuie să fie bazate în continuare pe merit şi performanţă. Însă, din păcate, lor nu li se oferă şanse egale pentru a-şi demonstra valoarea şi competenţele”, consideră Elena Băsescu.
Ea aminteşte că a mai ridicat această problemă şi în trecut în Parlamentul European, iar în prezent susţine declararea de către Comisia Europeană în 2014 a „Anului reconcilierii vieţii de familie cu cea profesională”.