Dacă nu se înregistrează nicio schimbare la nivelul măsurilor de control a epidemiei, la începutul lunii noiembrie vor fi 9.939 de cazuri în Liberia, 5.935 în Guineea şi 5.063 în Sierra Leone, arată experţii în studiu. ‘Fără o îmbunătăţire semnificativă a măsurilor, în următoarele luni vor exista nu sute de cazuri şi de morţi pe săptămână, ci mii’, avertizează ei, subliniind că rata mortalităţii în rândul persoanelor afectate de virus se ridică la 70,8%.
Dacă nu se face nimic, Ebola riscă să se prelungească în regiune câţiva ani şi să devină ‘endemică’, potrivit experţilor.
ONU a anunţat săptămâna trecută că se aşteaptă la 20.000 de persoane infectate în 2014, însă ritmul de creştere exponenţială a epidemiei a depăşit previziunile oamenilor de ştiinţă, care recomandă întărirea ‘rapidă’ a măsurilor de control, îndeosebi la înmormântări, şi a depistării timpurii a cazurilor de infecţie.
Conform celui mai recent bilanţ al OMS, publicat luni, epidemia de Ebola s-a soldat cu peste 2.800 de morţi în Africa occidentală de la începutul anului, cele mai afectate ţări fiind Liberia, Guineea şi Sierra Leone.
‘Ne aflăm în faza a treia de creştere a epidemiei, care este explozivă’, a afirmat la o conferinţă de presă susţinută la Geneva dr Christopher Dye, unul din coautorii studiului şi director de strategie la OMS. ‘Dacă nu stopăm foarte repede epidemia, nu va fi un dezastru, ci o catastrofă‘, a adăugat el, menţionând că, dacă nu se schimbă nimic, Ebola ar putea afecta ‘sute de mii de persoane’ în lunile următoare.
Dye a subliniat că epidemia, cea mai gravă din istoria acestui tip de febră hemoragică identificată în 1976, ‘seamănă destul de mult’ cu alte epidemii care au afectat alte ţări africane în ultimii ani, printre care Republica Democratică Congo (RDC) şi Sudanul. ‘Nu diferă caracteristicile virusului, ci natura populaţiei afectate‘, a spus el, indicând drept factor de contaminare şi marea mobilitate a populaţiilor. Transmiterea rapidă se explică şi prin încetineala cu care s-a reacţionat la Ebola la începutul epidemiei, precum şi prin sistemul de sănătate precar din cele trei ţări cel mai grav afectate, a afirmat specialistul. ‘În Nigeria, unde sistemul de sănătate este mai solid, numărul de cazuri este limitat până în prezent’, a spus şi Christl Donnelly, profesor la Imperial College din Londra şi coautor al studiului.
Experţii au menţionat că virusul pare a nu fi suferit mutaţii care ar putea facilita răspândirea lui pe calea aerului, însă dr Dye consideră că este ‘posibil ca acest tip de mutaţie să apară’.
ONU apreciază că sunt necesari peste un miliard de dolari pentru combaterea virusului Ebola. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a considerat pe 18 septembrie că această epidemie reprezintă ‘o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii internaţionale’, o premieră pentru o urgenţă sanitară, iar OMS a reafirmat luni că este ‘o urgenţă de sănătate publică mondială’.