În cinci luni de zile, această febră hemoragică foarte contagioasă a făcut 1.229 de morţi, potrivit celui mai recent bilanţ al OMS, care cuprinde date până în 16 august: 466 în Liberia, 394 în Guineea, 365 în Sierra Leone şi patru în Nigeria.
Potrivit acestui bilanţ, în perioada 14-16 august s-au înregistrat, în aceste ţări, alte 113 cazuri şi 84 de decese.
Prin urmare, extinderea bolii este una accentuată, în pofida mobilizării internaţionale împotriva acestei epidemii fără precedent de la apariţia bolii, în 1976.
Cu toate acestea, OMS, care a decretat la 8 august urgenţă mondială de sănătate publică şi a recomandat măsuri excepţionale în ţările afectate, a evocat unele semnale încurajatoare în Nigeria, ţara cu cea ma mare populaţie din Africa, dar şi în Guineea.
‘Există semnale încurajatoare în aceste două ţări’, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Fadela Chaib, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
‘Ceea ce este încurajator în Nigeria este faptul că până în prezent a fost identificată doar o linie de transmisie’, a declarat Chaib, referindu-se la cetăţeanul liberiano-american Patrick Sawyer, decedat la sfârşitul lui iulie la Lagos, unde a venit în călătorie, şi la oamenii pe care el i-a contaminat.
‘Aceasta este o veste bună’, a subliniat purtătoarea de cuvânt a OMS, evocând ‘efectele pozitive’ ale măsurilor luate şi ‘vigilenţa’ manifestată de autorităţile nigeriene.
În cazul Guineii, punctul de plecare al epidemiei în martie, Fadela Chaib a constatat ‘câteva măsuri eficace’, chiar dacă focarul nu este încă ‘sub control’.