Acest nou caz — o adolescentă de 16 ani decedată duminică în nordul țării — nu are legătură cu focarul de contaminare situat într-o provincie vecină, au anunțat luni autoritățile sanitare.
Sierra Leone, Guineea și Liberia, trei țări vecine din vestul Africii, concentrează 99% dintre victimele epidemiei de Ebola care face ravagii din decembrie 2013 în această parte a continentului.
Pornită din sudul Guineei, aceasta este cea mai gravă epidemie de la identificarea virusului în Africa Centrală în 1976. Epidemia de Ebola a ucis peste 11.300 de persoane din cele 28.000 de cazuri, bilanț care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este subevaluat. Epidemia a cunoscut totuși o descreștere de la începutul anului, iar cele trei țări speră să-i pună capăt, potrivit Agerpres.
OMS a anunțat recent că, pentru prima dată de la identificarea epidemiei, Guineea a cunoscut o săptămână fără noi cazuri semnalate, într-un moment în care în Liberia, pentru a doua oară, Ebola încetase să se mai transmită.
Testată pozitiv, adolescenta din Sierra Leone a decedat în centrul International Medical Corps, la Makeni (centru-nord), în provincia Bombali, a precizat într-un comunicat Centrul național de luptă împotriva Ebola (NERC).
Ultimul caz din această provincie limitrofă cu Guineea se înregistrase cu 169 de zile în urmă, potrivit statisticilor oficiale.
Citeşte şi Un nou caz de Ebola în Sierra Leone. O femeie a murit
Se consideră că Ebola nu se mai transmite într-o provincie sau într-o țară când două perioade de câte 21 de zile — durata maximă de incubație a virusului — se scurg fără să mai apară noi cazuri după al doilea test negativ al unui pacient.
Specialiștii subliniază însă că riscul persistă după cele 42 de zile, în special din cauza subzistenței virusului în anumite lichide corporale, mai ales în spermă, unde poate subzista luni de-a rândul.
Organizația Mondială a Sănătății speră să pună capăt epidemiei până la sfârșitul anului și pregătește împreună cu autoritățile țărilor vizate „faza a 3-a” a luptei, a monitorizării „riscurilor reziduale” de reapariție a maladiei din cauza persistenței virusului în rândul supraviețuitorilor.