Este necesară, de asemenea, supravegherea apariţiei semnelor maladiei, mai ales febra, la un caz suspect. O persoană nu este contagioasă atât timp cât nu manifestă simptomele în cauză. Acestea pot include febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, o stare de slăbiciune generală, diaree, vomă, lipsa poftei de mâncare şi, uneori, sângerări, scrie Agerpres.
Perioada de incubaţie a bolii este de la două până la 21 de zile.
Transmiterea virusului Ebola nu se face prin aer, ca în cazul gripei, ci prin contact direct cu fluide corporale provenite de la persoane bolnave sau prin contact cu instrumente medicale (ace de seringă etc.) sau obiecte (îmbrăcăminte) contaminate.
Sângele, materiile fecale şi voma sunt cele mai contagioase fluide, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Virusul a fost detectat în lapte matern, urină şi spermă provenite de la persoane bolnave. Riscul transmiterii prin salivă este extrem de limitat, potrivit aceleiaşi organizaţii.
Citeşte şi EBOLA a ajuns în Europa. O asistentă medicală din Spania, testată pozitiv
Este „foarte improbabil” ca virusul Ebola să se transmită printre pasagerii unui avion sau ai unui tren, având în vedere că transmiterea se face prin contact direct cu secreţii corporale, potrivit expertului american Stephan Monroe.
Majoritatea persoanelor care se infectează trăiesc cu bolnavi care au simptome de Ebola sau fac parte din personalul medical care îi îngrijeşte, precizează acesta.
În ceea ce priveşte epidemia de febră hemoragică Ebola, de o amploare fără precedent, care afectează Sierra Leone, Liberia şi Guineea, infectarea este fatală în circa un caz recenzat din două.
Persoanele care au supravieţuit pot fi în continuare contagioase: virusul poate persista în spermă cel puţin 70 de zile şi, potrivit unui studiu, peste 90 de zile, avertizează OMS.
Virusul se mai poate transmite prin contact cu corpul victimelor maladiei Ebola cu ocazia unor ritualuri funerare.
Persoanele care locuiesc în zone în care Ebola este endemică şi care au simptome ale infectării trebuie să fie puse în carantină, precizează Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, pe site-ul său.
Îngrijitorii trebuie să se protejeze purtând măşti sanitare, ochelari de protecţie şi mănuşi când îi îngrijesc pe bolnavi şi să se spele în mod regulat pe mâini înainte şi după un contact cu orice pacient cu febră.
Citeşte şi Cum se pregăteşte România să facă faţă virusului Ebola