„Această scădere este reală dar asta nu înseamnă că lupta este terminată”, a declarat pentru AFP Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al agenției ONU de la Geneva. Este vorba despre „despre un prim semn de optimism și rezultatul muncii din ultimele luni”, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Cel puțin 8.459 de persoane au murit în epidemia de febră Ebola în lume dintr-un număr de 21.329 de cazuri înregistrate, conform ultimului bilanț al OMS publicat joi. Cu excepția a 15 morți, toate aceste decese s-au înregistrat în Sierra Leone, în Guineea și în Liberia.
Organizația sanitară a indicat că numărul cazurilor noi de Ebola detectate în această săptămână în Guineea (42) și în Sierra Leone (184, din care 59 în Freetown) sunt la cel mai scăzut nivel din luna august a anului trecut.
În ceea ce privește Liberia, noile cazuri „sunt puțin numeroase” și au ajuns la nivelul lor din iunie. Numai opt noi cazuri au fost semnalate în săptămâna de până la 11 ianuarie, o foarte puternică scădere, față de cele peste 300 de noi cazuri raportate pe săptămână în august sau septembrie 2014.
„Avem mai multe laboratoare, echipe pe teren și datele colectate sunt mai bune, chiar dacă asta nu înseamnă că toate cazurile noi sunt raportate”, a precizat Tarik Jasarevic.
Cele trei țări din Africa de Vest au făcut, potrivit OMS, eforturi foarte importante pentru a pune la dispoziția persoanelor contaminate un număr mai mare de paturi.
Liberia, țară care continuă să înregistreze cel mai mare număr de morți — 3.556 din 8.362 de cazuri — are acum 13,9 paturi disponibile pentru fiecare caz confirmat sau probabil.
Personalul medical rămâne în mod special foarte afectat de virus, cu 843 de persoane infectate de febra hemoragică, dintre care 500 au murit.