Anul acesta, la Jocurile Olimpice de la Paris, ne-am calificat la yahting și mountain bike, două sporturi pe cât de puţin sunt practicate în ţara noastră, pe atât de costisitoare. Ebru Bolat, cea care ne va repreznta la yahting, a îndurat multe până să ajungă la acest nivel și la fel și părinții ei, care au făcut o groază de sacrificii pentru ca fata să își vadă visul îndeplinit.
Ebru Bolat a ştiut mereu, încă de la 9 ani, că este cea mai bună într-un sport despre care abia se auzise în România, respectiv yahting-ul. Încă din al doilea an de practică a devenit campioană națională. La 11 ani a câștigat toate concursurile de acest gen din România, iar la 12 a terminat penultima cursa din cadrul primului său campionat european.
După primul său european, Ebru și-a ales noul antrenor. Inițial acesta nu a avut încredere în abilitățile sportivei, dar i-a oferit o șansă să demonstreze ce poate. Un an mai tarziu, după antrenamente intense în Austria, Ebru a ieşit pe locul 8 la europene. În scurt timp devenea dublu campioană europeană şi vice campioană mondială. Următorul vis era Olimpiada.
„M-am dus la el: Salut, mă iei şi pe mine? Eu fiind penultima la europene, adică nu era extraordinar de încântat. Nu îl ajutam eu în echipa lui, el mă ajuta pe mine. Şi a zis: Bine, hai, vino la un antrenament şi mă uit să văd dacă ai potenţial. Zece ani mai târziu după ce mi-am propus, m-am şi calificat”, mai spune ea.
Parcursul a fost foarte greu și foarte scump, mai ale scă, în România, nu avea nici unde și nici cu cine să se antreneze pentru o astfel de performanță. Pentru a ajunge la nivel olimpic, un practicant de yahting trebuie să plătească între 80.000 şi 200.000 de euro pe an.
„Din momentul în care s-a hotărât să meargă pe drumul olimpic, primii sponsori au fost familia, tatăl ei şi mama ei au facut niște sacrifcii foarte mari. Inclusiv vânzarea unei case ca să facă rost de banii necesari în faza incipientă a proiectului”, a declarat Alexandru Octavian Micu, președintele Federației Române de Yachting, potrivit observatornews.
În programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles din 2028 au fost deja incluse 5 sporturi noi, respectiv cricket, baseball-softball, lacrosse, flag football și squash. Anul acesta, la Paris, vom vedea pentru prima dată în competiţia oficială kiteboarding sau breakdance. Rămâne încă pe lista de aşteptare dansul la bară, recunoscut ca sport de către Federaţia Internaţională, dar neacceptat, deocamdată, ca disciplină la Jocurile Olimpice.
„Trebuie să ne concentrăm pentru 2028 pe noile discipline care provin din sporturile urbane şi aici vorbim de skatebording, de treking, de climbing, de căţărare, vorbim de alte şi alte discipline care au foarte mare priză în rândul tinerilor”, a declarat Mihai Covaliu, preşedinte COSR.