Ecaterina Andronescu: Cred că numărul de ore nu ar trebui schimbat

Președintele Comisiei de învățâmânt din Senat, Ecaterina Andronescu, este de părere că numărul de ore pe discipline nu ar trebui schimbat și susține că ar fi necesar să se lucreze pe conținutul materiilor.
Filip Stan
16 feb. 2016, 13:20
Ecaterina Andronescu: Cred că numărul de ore nu ar trebui schimbat

„Cred că nu trebuie să centrăm pe numărul de ore, pentru că, din păcate, ceea ce constat de când a fost lansat acest plan-cadru este că nimeni nu s-a gândit să vorbească despre conținuturile disciplinelor. Am vorbit numai dacă am luat o oră de la o disciplină și am trecut-o la altă disciplină. Personal, cred că numărul de ore nu ar trebui schimbat pentru că de bine de rău el este cumva echilibrat și acceptat de toată lumea. Pentru că și acceptarea unei soluții de către sistem este un lucru extraordinar de important. Ar trebui să lucrăm pe conținuturile disciplinelor, pe programele analitice, pentru că acolo trebuie să abandonăm anumite cunoștințe și să încercăm să ne orientăm spre altele. Elevii noștri au alte șanse în a accesa informația”, a susținut Andronescu.

Potrivit acesteia, internetul și tehnologiile informatice din prezent reprezintă cea mai interesantă și cea mai ieftină resursă pe care școala o poate utiliza.

Citeşte şi: Dezbatere finală privind plan-cadru pentru clasele V-VIII. Mult accent pe ştiinţe, 5 ore de Română la clasa a V-a

Ea consideră că este necesară realizarea unor platforme informatice cu lecții interactive.

„Cred că ideea de a ne implica în realizarea unor platforme informatice cu lecții interactive, care să fie puse la dispoziția școlii și a elevilor în fiecare zi, și la școală, și acasă, ar putea să fie calea prin care să încercăm să personalizăm educația. Mijloacele acestea pe care ar trebui cu tehnologiile informatice să le punem la dispoziția elevilor ar putea să asigure șanse egale de care vorbim de atâta vreme. Cel care nu are un potențial intelectual sau o capacitate de acumulare cu anumită cinetică mai lentă să aibă la dispoziție, nu contra cost, aceste mijloace informatice la orice oră din zi, atunci când învață la școală sau acasă, și în ritmul lui și cu felul lui de a se racorda la achizițiile pe care le face să poată face acest lucru și în felul acesta să creștem performanța școlii”, a afirmat senatorul, în cadrul dezbaterii naționale privind planurile-cadru, potrivit Agerpres.

În opinia sa, în dezbaterea asupra planurilor-cadru ar trebui să se pornească de la a analiza critică, dar nu „desființând” sistemul de educație.

Ecaterina Andronescu a afirmat că dezbaterea ar trebui să pornească mai degrabă de la ceea ce trebuie schimbat în sistemul de învățământ în așa fel încât acesta să crească în performanță.

Președintele Comisiei de învățâmânt a Senatului a spus că nu poate fi negat scopul cultural pe care îl are școala.

„Nu putem să negăm scopul cultural pe care îl are școala și din punctul meu de vedere acest lucru trebuie privit cel puțin din două părți: pe de o parte școala reprezintă instituția care are menirea să transmită tradițiile culturale prin care o națiune își creionează identitatea și își păstrează identitatea, dar, în egală măsură, achizițiile culturale cred că îl fac pe cel școlit să se integreze mai ușor în societate, să înțeleagă lumea din jurul lui și să se poată integra el în această societate cu o anumită tradiție culturală. Cred că și acesta este unul dintre scopurile pe care școala ar trebui să le aibă permanent. Școala trebuie să dea societății acele personalități pregătite în așa fel încât societatea să poată evolua economic pentru fiecare în parte, dar și la nivelul global al ei. Școala nu poate fi văzută în afara evoluției societății”, a arătat Andronescu.

Totodată, senatorul consideră că școala trebuie racordată la nevoile economice din societate și ar trebui să aibă un rol social.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Asociația de proprietari decide. Lege pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'