Ecaterina Andronescu: Mă voi bate în Parlament pentru cel mai mare buget al Educaţiei

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri, că se va bate în Parlament pentru cel mai mare buget al Educaţiei, precizând că în 2012 învăţământul a primit 2,38% adică cea mai mică sumă alocată vreodată.
Romania TV
12 dec. 2012, 15:50
Ecaterina Andronescu: Mă voi bate în Parlament pentru cel mai mare buget al Educaţiei

„Mă voi bate în Parlament pentru cel mai mare buget pentru Educaţie. Ordonanţa de astăzi reglează finanţarea învăţământului până la aprobarea legii bugetului de stat. Deocamdată nu ştim care va fi bugetul pe care-l va avea Educaţia în 2013. Până la aprobarea legii bugetului, finanţarea se va face pe legea bugetului vechi din 2012”, a spus ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, răspunzând unei întrebări privind amânarea alocării a 6% din PIB pentru Educaţie până în 2014.

Ministrul a precizat de câteva ori că promite să se bată pentru un buget cât mai mare alocat în 2013 pentru Educaţie.

„Vă promit că mă voi bate în Parlament. Ordonanţa nu a reglemnetat faptul că nu se poate aloca 6% din PIB pentru Educaţie şi este prematur să discutăm înainte de a avea legea bugetului. Sunt convinsă că pentru 2013 va fi un buget substanţial mai mare. Mă bazez pe declaraţiile celor care sunt liderii, celor care au câştigat alegerile şi care au spus totodeauna că educaţia şi sănătatea sunt două priorităţi pentru domniile lor”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a evitat să anunţe cu ce procent din PIB va merge în Parlament pentru Educaţie, dar a precizat că va fi unul suficient.

Totodată, Ecaterina Andronescu a făcut menţiunea că nu a stat cu „mâinile încrucişate” aşteptând să vină bani numai de la bugetul de stat.

„Nu am stat cu mâinile încrucişate aşteptând numai resurse de la bugetul de stat. Am discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene şi vom avea de la exerciţiul buget următoarele semne importante pe formarea resurselor umane, pe care încercăm să le alocăm pe priorităţile pe care le are Educaţia”, a mai spus Andronescu.

Ministrul a precizat că printre priorităţile aflate în discuţii în acest moment sunt obţinerea fondurilor pentru atelierele şi şcolile profesionale, susţinerea elevilor care fac aceste şcoli, dar şi pentru atelierele de practică din liceele tehnologice.

De asemenea, Andronescu a spus că Ministerul Educaţiei poartă negocieri şi cu Banca Mondială, care a susţinut mult timp învăţământul românesc şi pentru alte proiecte.

Guvernul va amâna din nou, până în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB, o cotă de finanţare care nu a fost niciodată alocată sistemului de învăţământ de la impunerea prin Legea educaţiei a acestei măsuri.

Legea educaţiei naţionale, aprobată la începutul anului 2011, prevede că pentru finanţarea educaţiei naţionale este alocat alocă anual, din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii.

Aceeaşi lege stabileşte că, pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, este alocat anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din Produsul Intern Brut al anului respectiv.

Legea a fost adoptată în ianuarie 2011, dar cu un termen de graţie de un an, până la 1 ianuarie 2012, pentru ca Guvernul să asigure educaţiei această cotă de finanţare.

Termenul pentru aplicarea acestei măsuri a fost amânat însă de Guvernul Boc, de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, cu argumentul că această cotă de finanţare impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei în anii 2012 şi 2013. În strategia fiscal-bugetară a Guvernului Boc se arăta de altfel că acest termen va fi amânat până în 2014.

La acel moment, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, actual ministru al Educaţiei, a declarat că decizia Guvernului de a amâna până în 2014 alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie este ilegală şi va degrada până la colaps învăţământul.

Ea afirma că amânarea aplicării cu doi ani a Legii educaţiei, care prevede obligativitatea alocării a şase procente din PIB pentru Educaţie, va face ca subfinanţarea învăţământului să devină critică.

O decizie similară este luată însă în calcul acum şi de Guvernul Ponta, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor şi care prevede că acest termen va fi din nou amânat, de această dată până la 1 ianuarie 2014.

Guvernul nu a prezentat încă proiectul de buget pentru anul viitor.

Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanţă a fost aprobat în această formă în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Anul trecut, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a trimis un memoriu comisarului european Androulla Vassiliou în care arăta că Guvernul încalcă prevederile Legii educaţiei privind cota de finanţare destinată acestui domeniu.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autodenunţat. Verdictul venit astăzi: E faptă penală
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Cum duce Tania Budi gunoiul. Fosta prezentatoare a ales o ținută specială
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Femeie din Franța câștigă proces la CEDO în cazul unui divorț controversat
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă