ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ. Cele mai bune vitamine pentru ochi: ia-ţi porţia în fiecare zi!

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ. Odata cu inaintarea in varsta, vederea incepe sa se deterioreze treptat, insa o dieta adecvata si suplimentele alimentare, mai ales primăvara, pot sa previna instalarea afectiunilor oculare, conform specialistilor. Iata care sunt cele mai bune vitamine pentru ochi, ce nu ar trebui sa iti lipseasca din dieta zilnica!
Alina Costache
20 mart. 2014, 11:53
ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ. Cele mai bune vitamine pentru ochi: ia-ţi porţia în fiecare zi!

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ este un bun prilej pentru vitaminizarea corpului. 

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ. Inaintarea in varsta, suprasolicitarea ochilor (statul la calculator si la televizor multe ore, cititul la lumina slaba, etc.) si soarele iti pot provoca neplaceri mari cu timpul, de aceea este obligatoriu sa asiguri organismului tau vitaminele necesare pentru o vedere buna. Vitamina A are un rol important pentru sanatatea oculara: ajuta ochii sa se adapteze la schimbarile de lumina, previne aparitia cataractei si a sindromului de ochi uscati, avand rol protector.

Consuma regulat alimente bogate in aceasta vitamina, cum ar fi: oua, lapte, ficat si alte organe interne. Pune accent pe legume si fructe de culoare galbena, potocalie sau verde (morcovi, ardei, cartofi dulci, dovleac, mango, piersici, pepene galben, spanac, broccoli).

Vitamina C – printre cele mai importante vitamine pentru ochi

Si vitamina C este importanta pentru sanatatea ochilor, deoarece protejeaza cristalinul si previne formarea anumitor afectiuni (cataracta, glaucom, etc). Persoanele care au o meserie suprasolicitanta din punct de vedere fizic, care se confrunta des cu stari stresante, fumatorii inraiti, consumatorii de alcool sau medicamente in exces trebuie sa isi asigure o cantitate de vitamina C mai mare. Prin urmare, pe langa alimentele ce au in compozitia lor aceasta substanta (citricele, macesele, catina, capsuni, varza kale, coacazele, kiwi, verdeturi, conopida, rosiile), trebuie sa administreze si suplimente alimentare.

Vitamina E are rol de protectie

La fel ca si celelalte vitamine recomandate pentru ochi, vitamina E protejeaza ochii de procesele distructive care apar de-a lungul timpului, dar si de efectele nocive ale soarelui. Doza zilnica de vitamina E ar trebui sa fie de 12-15 mg si o poti procura din alimente precum acestea: migdale, nuci, alune, seminte de floarea-soarelui, uleiuri vegetale (ulei de masline, ulei de rapita, ulei de migdale, etc.), ceapa, rosii, broccoli, avocado, masline, papaya.

Complexul de vitamine B, aliatul unei vederi bune
Printre cele mai importante vitamine pentru ochi se numara si cele din complexul B (B2, B6, B9, B12), fiecare avand rolul ei.

Vitamina B2 ajuta ochii sa se adapteze la lumina, atenueaza oboseala oculara si mareste acuitatea vizuala. O poti gasi in carne, oua, organe interne (ficat, rinichi), produse lactate, produse din cereale integrale.

Citeşte mai mult pe divahair.ro.

ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA. Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′”, explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mițcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest”, mai explică Observatorul Astronomic.

Începând de pe 20 martie, durata zilei va fi în continuă creştere, faţă de cea a nopţii, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară – adică va fi cea mai lungă zi şi cea mai scurtă noapte a anului. 

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, pe 20 martie având loc echinocţiul de toamnă. În regiunile polare,  în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Citeşte şi Fenomen inedit pe cerul Bucureştiului: Luna a fost înconjurată de un cerc misterios FOTO

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte