Echinocţiul de primăvară 2018. Primăvara din punct de vedere astronomic începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează aproximativ 92 de zile.
Echinocţiul este momentul când ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mişcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.
Echinocţiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera nordică şi echinocţiul de toamnă în cea sudică.
Al doilea echinocţiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera sudică şi echinocţiul de toamnă în emisfera nordică.
„După «Mărţişor», «Babe» şi «Moşi», după «zăpada mieilor», când din punct de vedere calendaristic s-a intrat deja în anotimpul primăverii, ne apropiem de momentul echinocţiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade”, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Specialiștii sunt de părere că începând cu această dată, întreagă natură reînvie, este plină de forță și vitalitate, iar toate aceste energii binefăcătoare sunt transferate și stării de spirit al oamenilor.
„Toamna și iarna avem o predispoziție mai mare către stări de depresie și anxietate, care generează diverse atitudini negative sau dizarmonioase cu propria persoană sau cu cei din jur. În anotimpurile reci, oamenii tind să se distanțeze unii de alții, iar ziua de azi poate fi fructificată prin a ne reapropia energetic de cei din jur. Este momentul în care ne desprindem de energiile negative și putem să le îmbrățișăm pe cele pozitive, care sunt emanante de natură. Este ziua în care putem cere iertare celor cărora le-am greşit și o putem lua de la capăt”, declară un specialist în yoga.
Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.