Echinocţiul de toamnă are loc anul acesta pe 23 septembrie, la ora 09:50, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.
În emisfera nordică durata zilei scade, iar în cea sudică creşte.
Citeşte şi: Val de aer tropical la final de septembrie. Cum va fi vremea în octombrie şi de când vin ploile de toamnă
Echinocțiul de toamnă vine cu vreme caniculară în România. Sâmbătă, valorile termice vor creşte şi se vor situa cu mult peste cele normale la aceastã datã, vremea devenind cãlduroasã în majoritatea zonelor, chiar canicularã local în Muntenia, Oltenia şi Banat, unde şi indicele de confort termic temperaturã-umnezealã (ITU) va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi.
Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade pe litoral şi 36 de grade în Lunca Dunãrii, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 grade în estul Transilvaniei şi 20 de grade pe litoral. Cerul va fi variabil, cu înnorãri, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului, dupã-amiaza pe arii restrânse la munte, iar seara, dar mai ales noaptea, în Banat, Crişana şi pe alocuri în Maramureş, vestul Transilvaniei şi al Olteniei. Izolat cantitãţile de apã vor putea depãşi 20…25 l/mp. Pe suprafeţe mici, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţã.
Duminică, vremea va fi cãlduroasã, cu disconfort termic ridicat şi indice temperaturã-umezealã (ITU) ce va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar cea minimã va fi de 15…18 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. În majoritatea regiunilor vremea se va menţine mult mai caldã decât în mod obişnuit la aceastã datã, în jumãtatea de sud-est, pe arii extinse, în continuare cãlduroasã, însã în rest temperaturile vor scãdea semnificativ faţã de ziua anterioarã. În regiunile vestice şi nord-vestice, iar dupã-amiaza şi în prima parte a nopţii şi în centru şi în extremitatea de sud-vest, temporar înnorãrile se vor accentua şi vor fi perioade cu averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Pe alocuri se vor înregistra cantitãţi mari de apã, vijelii şi grindinã. În restul teritoriului va predomina vremea frumoasã, cu cer variabil, dar cu vânt moderat, temporar chiar şi cu unele intensificãri în Oltenia şi jumãtatea de vest a Munteniei.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 24 şi 34 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul teritoriului, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 şi 20 de grade, cu cele mai scãzute valori în depresiuni. Pe arii restrânse, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţã, în special în zonele depresionare şi pe vãile din centru şi nord-est.
Deşi valorile termice vor fi mai scãzute decât în intervalul pecedent, vremea va rãmâne cãlduroasã. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar cea minimã va fi de 14…16 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat (rafale de pânã la 40 km/h, dupã-amiaza şi seara).