Echipa România TV transmite imagini teribile de la faţa locului, cu precădere din oraşul Antakia, un oraş din care a rămas doar numele. Sunt scene apocaliptice: nicio clădire nu a rămas întreagă, unele s-au prăbuşit complet, altele stau să cadă. Nici măcar salvatorii nu cutează să intre în aceste imobile până nu sunt eliminate plăcile uriaşe de beton care s-au dezintegrat la cutremur şi pot cădea în orice moment.
Niciun imobil nu a scăpat neafectat. În acest moment, oraşul Antakia nu mai există decât cu numele.
Salvatorii lucrează de mai bine de 72 de ore fără încetare. Nu au unde să se odihnească, nu au locuri de cazare. Fac pauze rare, doar cât să ia câteva îmbucături de mâncare şi cât să se încălzească puâin în jurul focului. pentru ei a fost amenajată o bucătărie mobilă.
Sistemul sanitar este copleşit. Sute de ambulanţe trec pe străzi, dar misiunea loc nu mai este acum aceea de a salva vieţi, ci una mult mai ingrată, de a transporta cadavre.
Străzile sunt pline de voluntari care incearcă să facă ordine in trafic pentru a putea trece echipajele de salvare.
Deasupra oraşului zboară permanent elicoptere militare, toată zona fiind supravegheată.
Miercuri seară, bilanţul victimelor seismului care a lovit luni Turcia şi Siria se ridică la peste 20.700 de morţi. Bilanțul victimelor cutremurelor devastatoare care au lovit Turcia și Siria se ridică acum la cel puțin 20.783 de morți, potrivit autorităților din cele două țări, citate de CNN. În Turcia, bilanțul victimelor a ajuns la cel puțin 17.406 morți și alte 70.347 de persoane au fost rănite, potrivit ministrului turc de interne, Süleyman Soylu. Numărul total al deceselor în Siria a urcat la 3.377, dintre care 2.030 au fost înrregistrate în zonele controlate de rebeli, în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă Căștile Albe.
Inclusiv România a trimis luni o echipă de căutare-salvare. Echipa RO-USAR intervine miercuri în partea de Nord-Vest a orașului Antakya. Ei i se va alătura în această seară o nouă echipă din România.
Potrivit IGSU, alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul ISU BIF – IGSU, la misiune vor participa şi doi medici şi doi asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din patru reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU.