Chiar dacă au fost trimişi în concediu forţat, reprezentanţii SMURD Podu Iloaiei au intervenit la cazurile urgente, iar acum strâng semnături pentru ca echipajul să nu fie desfiinţat.
„Ne aflam la o strângere de semnături pentru a susţine SMURD să nu se desfiinţeze când la o trecere de pietoni a fost un accident. Am lăsat listele pentru a da primul ajutor până la sosirea unui echipaj SMURD de terapie intensivă de la Iaşi. Noi am fost doar cu rucsacul de serviciu. Şi atât. Cu mâinile goale. Am dat primul ajutor pentru că noi am învăţat să acordăm primul ajutor şi cu mâinile goale, nu doar cu materiale. E a treia sau a patra oară când intervenim astfel. Suntem susţinuţi de populaţie, care e revoltată că s-a închis substaţia”, a declarat Alina Mihala Ciobanu, de la SMURD Podu Iloaiei.
Echipajul a intervenit pentru a-i acorda primul ajutor undei tienre care a suferit un accident rutier, la care reprezentanţii SMURD Podu Iloaiei au putut ajunge în 2 – 3 minute, în vreme ce echipajul de la Iaşi a sosit la caz în circa 15 minute.
„De când am fost anunţaţi despre accident, am venit cu o maşină personală a unui coleg, ne-a lăsat în stradă. El s-a dus cu colega la pacienta întinsă pe şosea, eu am venit la sediu am luat echipamentul necesar, ambulanţa noastră fiind de o lună în service, am alergat cu geanta până la pacientă. Acolo am desfăcut geanta, am pus gulerul cervical şi am încercat să salvăm copilul până la sosirea SMURD-ului de la Iaşi. Noi am ajuns la 2-3 minute. Cei de la Iaşi în aproximativ 15 minute”, a explicat Sebastian Sârghie, de la SMURD Podu Iloaiei.
Cei 12 membri ai echipajului SMURD Podu Iloaiei au fost trimişi în concediu la începutul lunii mai din cauză că autospeciala s-a stricat şi necesită reparaţii costisitoare. În urma unor discuţii şi a unor negocieri s-a stabilit că maşina va fi reparată cu ajutorul fondurilor de la Fundaţia SMURD.
„Pentru repararea maşinii, pentru a redeveni se fac eforturi. Fundaţia Pentru SMURD va decide alocarea unor fonduri pentru reparaţii, fonduri provenind din 2% la nivel naţional. În privinţa paramedicilor, ei sunt angajaţi ai Primăriei Podu Iloaiei, iar decizia de refuncţionalizare se poate lua de Primăria din localitate”, a explicat prof.univ. dr. Diana Cimpoieşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.
Situaţia membrilor echipajului rămâne însă incertă. Aceştia sunt angajaţi ai Primăriei Podu Iloaiei, iar primarul susţine că mai are bani să îi plătească doar în luna iunie, urmând ca de la 1 iulie substaţia să fie desfiinţată.
Deşi la începutul lunii mai i-a trimis pe toţi 12 în concediu până pe data de 26 mai, oamenii au aflat că perioada de odihnă le-a fost prelungită până pe 6 iunie.