Generalul Neil Tolley s-a exprimat săptămâna trecută în timpul unei conferinţe privind forţele speciale, organizată de Asociaţia Industrială de Apărare Naţională (NDIA).
„După 50 de ani, încă nu se ştie mare lucru despre capacităţile şi amploarea acestor instalaţii subterane (nord-coreene). Mijloacele noastre electronice de recunoaştere şi de supraveghere nu sunt atât de eficiente cât ne-am dori şi trebuie să trimitem oameni acolo”, a afirmat ofiţerul, informează NDIA pe site-ul său.
Aceste instalaţii sunt puse la adăpost de sateliţi de spionaj, „astfel că am trimis soldaţi sud-coreeni şi americani în Nord, pentru a efectua misiuni speciale de recunoaştere”, a adăugat el, potrivit The Diplomat, o revistă specializată în relaţii internaţionale.
Generalul Neil Tolley a explicat că aceste comandouri au fost paraşutate cu minimum de echipament pentru a evita să fie reperate.
Phenianul a construit mii de tuneluri de la sfârşitul Războiului din Coreea din 1953. Cel puţin patru au fost săpate în zona demilitarizată, care marchează frontiera cu Coreea de Sud.
„Nu se ştie câte altele mai există”, a precizat generalul Tolley, potrivit The Diplomat.
Printre instalaţiile militare identificate figurează 20 de baze aeriene parţial îngropate şi mii de poziţii de artilerie.
În februarie, agenţia sud-coreeană Yonhap a precizat că Nordul sapă cel puţin încă două tuneluri la o bază de teste nucleare, cel mai probabil în pregătirea unui nou test.