La îndemnul WWF, care a inițiat mișcarea Earth Hour în anul 2007, 6.950 de oraşe din peste 152 de țări, inclusiv din România, au stins lumina de Earth Hour în 2012, răspândind un mesaj puternic privind impactul negativ pe care viața noastră de zi cu zi îl are asupra planetei și asupra resurselor naturale.
În 2013, organizaţia îi provoacă pe susținătorii Earth Hour sa facă mai mult decât doar să stingă luminile şi electrocasnicele – îi îndeamnă să-și ia angajamentul de a-și schimba stilul de viață, pentru a-și reduce impactul negativ asupra planetei.
Ce facem noi de Ora Pământului?
Ora Pământului este o ocazie minunată de a petrece timpul în aer liber, cu cei dragi. Stingem luminile în casă, scoatem toate electronicele din priză – pentru că ele consumă energie chiar şi atunci când sunt pur şi simplu conectate la priză şi ieşim la plimbare. Putem să ne plimbăm prin oraş, prin parc sau putem să dăm o tură cu bicicleta. Dacă aveţi căţel, este momentul perfect pentru a-l scoate la plimbare.
Dacă vreţi să rămâneţi în casă, puteţi să organizaţi o cină romantică, la lumina lumânării, să faceţi o sesiune de povestiri, să încercaţi diverse jocuri, tot la lumina lumânării, să vă ţineţi în braţe sau să dormiţi. Puteţi să participaţi şi la evenimentele organizate în oraşul vostru.
Timişoara, capitala Orei Pământului 2013 din România
Anul acesta, Capitala Orei Pământului 2013 din România este Timişoara, titlu primit în urma unui concurs desfăşurat în întreaga ţară, în care oraşele s-au întrecut în idei, proiecte şi iniţiative din domeniul protecţiei mediului înconjurător. Pe grila de evaluare a Competiției, cel mai mare punctaj l-a obținut orașul Timișoara – 81.3 puncte din 100, care participă pentru a doua oară la Competiție și, respectiv, la finală. Primăria Timișoarei a adunat cele mai multe puncte la categoriile eficiență energetică, educație și comunicare și conservarea biodiversității, pentru proiectele desfășurate în trecut; în ce privește proiectele pentru viitor, eficiența energetică și educația au fost, din nou, punctele forte din dosarul de participare. Pe lângă acestea, juriul a fost plăcut surprins și de planul municipalității pentru marcarea Earth Hour din 23 martie, plan care a primit 18 puncte din 20.
Printre activităţile care se vor desfăşura în Timişoara de „Ora Pământului” se numără mai multe concerte, aprinderea lumânărilor simbolice ale evenimentului, joglerii cu foc şi lansarea lampioanelor. Bineînţeles, Timişoara va opri iluminatul public în Piaţa Victoriei, în zona centrală, în Piaţa Unirii şi în Parcurile Alpinet, Central şi Justiţiei.
VEZI AICI PROGRAMUL EVENIMENTULUI „ORA PĂMÂNTULUI” ÎN TIMIŞOARA
Ora Pământului 2013 în ţară şi în Bucureşti
Nu doar Timişoara va sărbători Ora Pământului, ci întreaga ţară. Numeroase oraşe vor stinge luminile în cadrul instituţiilor publice şi organizează acţiuni inedite. În Botoşani, printre evenimente se numără animaţia stradală „Glow in the dark” – Harlem Shake, un flashmob şi activităţi artistice.
În Bucureşti va avea loc stingerea iluminatului la Palatul Parlamentului, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Italian, Centrul Ceh, Ateneul Român, MNAR, Muzeul Național Grigore Antipa, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, BCU. De asemenea, Facultatea de Geografie din cadrul Universității București va marca evenimentul prin amplasarea de lumânări în toate ferestrele facultății din Piața Universității.
La Ploieşti, iluminatul public va fi oprit pe arterele principale şi pe Bulevardul Independenţei, formarea logo-urilor 60+, WWF, Ploieşti din candele/lumânări pe platoul din fața Palatului Administrativ, eveniment organizat în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Prahova, cu Consiliul Local al Elevilor și cu ONG-urile din Ploiești.
VEZI AICI PROGRAMUL EVENIMENTULUI „ORA PĂMÂNTULUI” ÎN TOATĂ ŢARA