ECLIPSA PARŢIALĂ DE SOARE de vineri se va vedea cel mai bine din vestul ţării, unde se anunţă cer senin şi unde şi temperaturile vor fi ceva mai ridicate decât în restul teritoriului.
PROGNOZA METEO ECLIPSĂ. În estul ţării, în schimb, vremea se anunţă mohorâtă, iar norii nu par dispuşi să degajeze cerul pentru ca lumea să poată urmări eclipsa parţială de soare. Mai ales în cursul zilei vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi trecător ninsoare în Moldova, Dobrogea şi local în Muntenia, iar în zona Carpaţilor Orientali şi a celor Meridionali vor fi ninsori slabe.
VREMEA ECLIPSĂ. În BUCUREŞTI, chiar dacă este rece, vremea se arată frumoasă de dimineaţă şi sunt şanse ca vizibilitatea să fie una optimă în momentul eclipsei, norii urmând să acopere cerul abia după-amiază.
Cei aflaţi deja la munte vineri nu vor avea norocul să vadă mai de aproape eclipsa parţială de soare. Vremea se va menţine mai rece decât în mod obişnuit, înnorările vor persista şi mai ales în cursul zilei, local va mai ninge slab.
Eclipsa parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul astrului, poate fi observată şi din Bucureşti, între orele 10.48 şi 13.04. Interesant este şi faptul că în aceeaşi zi cu eclipsa au loc alte două fenomene spectaculoase: super luna şi mareea secolului.
Eclipsa de Soare începe în România în jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute.
Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Interesant este că eclipsa se suprapune cu alte fenomene astrale: Super Luna, care va produce şi mareea secolului. În Franţa, spre exemplu, apa oceanului va avansa chiar și 15 kilometri în interior. Denumirea de „mareea secolului” este, totuşi, o exagerare, pentru că fenomenul se produce o dată la 18 ani. În plus, eclipsa parţială este urmată, de echinocţiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea.
Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se va produce pe 21 iunie 2020.
Eclipsa de soare de azi va fi una totală în Insulele Feroe. Aici, turiştii şi localnicii vor avea parte de o privelişte cu adevărat spectaculoasă, iar la ora 11.41, timp de aproape 2 minute şi 47 secunde. insulele vor fi cuprinse de beznă completă.
Ţară nordică, Danemarca va avea şi parte de o eclipsă spectaculoasă, chiar dacă numai în proporţie de peste 80% şi nu va fi totală ca în Insulele Faroe, conform unui grafic realizat de theguardian.com.
În Spania, procentul în care Luna va acoperi Soarele va fi ceva mai mic, undeva între 60 şi 79%.
În Italia, Luna va acoperi soarele în proporţie de jumătate, aşa că eclipsa de soare din peninsulă se va vedea ca aceea din România.