Este cea de-a 15-a eclipsă inelară de Soare din secolul al XXI-lea. Eclipsa din 21 iunie 2020 nu va putea fi observată de pe teritoriul României ca eclipsă inelară, ci doar ca eclipsă parțială. Discul Lunii nu va acoperi decât o mică porțiune a discului Soarelui[2], în situația în care cerul va fi senin.
Durata eclipsei: 1 oră. Începutul eclipsei: 8.13. Faza maximă: 8.43. Sfârşitul eclipsei: 9.14.
În România, momentul este legat de inaugurarea celui mai mare telescop destinat publicului, pentru observaţii solare din România – la Observatorul Astronomic de la Bârlad. Telescopul Lunt are apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm. Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400.
De asemenea, Complexul Astronomic Baia Mare va organiza observaţii pentru public cu ocazia eclipsei parţiale de Soare, a informat, marţi, instituţia
„Întrucât următoarea eclipsă solară inelară se va produce doar peste un an, pe 10 iunie 2021, eclipsa solară parţială din 21 iunie 2020 este ocazia perfectă pentru astronomii amatori şi pentru specialişti de a se bucura de spectacolul cosmic al întâlnirii celor doi aştri marcanţi de pe cer, Soarele şi Luna, într-o eclipsă vizibilă din Sudul şi Estul Europei, mare parte din Asia, nordul Australiei, Pacificul şi Oceanul Indian„, menţionează comunicatul.
Conform aceleiaşi surse, observaţiile astronomice sunt programate să aibă loc în 21 iunie 2020, dimineaţa, între orele 8,00 – 9,00, în curtea Observatorului Astronomic din municipiul Baia Mare.
Eclipsele inelare se produc atunci când Luna se află mai departe de Terra, apărând astfel mai mică pe cer, iar discul lunar nu acoperă în întregime Soarele (ca în cazul eclipselor totale de Soare), fiind vizibil un inel solar luminos.
„În România, această eclipsă inelară de Soare va fi observată ca eclipsă parţială de Soare, cu evidenţierea, în fapt, a unui fragment din discul lunar suprapus Soarelui. Chiar şi aşa, având în vedere raritatea relativă a fenomenului, din perspectivă astronomică, eclipsa din dimineaţa zilei de 21 iunie este binevenită„, se mai arată în comunicatul Complexul Astronomic Baia Mare.